Miksi paheksumme naapurimme terveystietojen julkaisemista, mutta odotamme kieli pitkällä paljastuksia hänen verotiedoistaan?

Aivan pian julkistetaan jälleen suomalaisten verotiedot. Silloin sekä keltaisen lehdistön että asiallisemmankin median sivut täyttyvät seuraavan kaltaisista otsikoista:   

”Näin selvität kenen tahansa suomalaisen verotiedot” (Ilta-Sanomat) 

”Kuinka paljon naapuri tienasi?” (MTV) 

”Katso oman paikkakuntasi apteekkarin tulot” (HS)

”Tässä ovat yli 100 000 euroa tienanneet.” (Aamulehti)

”Nämä tulomiljonäärit eivät halunneet nimeään Suomen suurituloisimpien listalle.” (Iltalehti)

Tuon viimeisimmän uutisen tarkoitus ei ole pelkästään palkita uteliaisuutta vaan myös tuottaa häpeää: katsokaa nyt, nämä suomalaiset eivät ainoastaan ole rikkaita; he ovat myös yrittäneet salata sen. Mutta me paljastamme nyt heidänkin nimensä!

Tänään kaikki lehdet paheksuvat Vastaamon tietomurtoa. Ja syystäkin. Jopa varkailla on yleensä edes vähän itsekunnioitusta, mutta näiltä matalamielisiltä hakkereilta — kiristäjälle käännöspalveluita luvanneet mukaan lukien — se puuttuu. 

Verotiedot eivät tietenkään ole vertailukelpoisia terveystietojen kanssa. Mutta jotakin samaa näissä tapauksissa on. Se sama on meidän ihmisten pohjaton uteliaisuus. Joku saa rahaa siitä, että haluamme tietää, mitä naapurille kuuluu.  

Toivoisin, että kun lehdet taas pian tekevät näitä verouutisia, ne muistaisivat tämän Vastaamo-casen. Ainakin otsikot voisi kirjoittaa hienotunteisemmin. Ja olisipa hienoa nähdä seuraavanlainen lööppi: ”Tänä vuonna olemme päättäneet olla kertomatta kenenkään verotietoja.” Väitän, että sellaisen lööpin tekijä olisi päivän irtonumeromyynnin voittaja.

Mutta vielä tuohon Vastaamoon. Henkiseen hyvinvointiin liittyviä haasteita ei ole vain noilla 40 000 Vastaamon asiakkaalla. Sellaisia on meillä kaikilla. Me kaikki maksamme veroja, me kaikki kuolemme, ja sitä ennen me kaikki kamppailemme enemmän tai vähemmän itsemme kanssa.

Nuo 40 000 erottaa meistä muista vain se, että he ovat sattuneet puhumaan asioistaan väärässä paikassa väärään aikaan. 

Jos joku todella haluaisi paljastaa kaikkien niiden nimet, joiden elämässä on jotakin arkaluontoista, hän voisi aloittaa vaikka puhelinluettelosta — tai meistä suomalaisista veronmaksajista.