Thaimaassa on hätä.

Suomen kansalaisena arvostan yhä enemmän vapautta. Voin milloin tahansa astua kotiovestani ulos ja myös palata turvallisesti takaisin.

Toisin on Bangkokissa, johon on juuri julistettu hätätila. Niitä harvoja, jotka Thaimaahan ylipäänsä pääsevät, odottaa ensin 15 vuorokauden tiukka karanteeni. Mutta edes karanteenin päätyttyä ei välttämättä ole asiaa ulos. Kyse ei silloin enää ole koronasta. Kysymys on ulkonaliikkumiskiellosta, joka saattaa toteutua hyvinkin pian, jos mielenilmaukset demokratian puolesta jatkuvat. 

Ja ne näyttävät jatkuvan. Hallituksen asettamasta yli 4 henkilön kokoontumiskiellosta huolimatta kymmenet tuhannet kerääntyvät päivittäin ulos. Kotikulmieni tutut kadut Bangkokissa täyttyvät tällä hetkellä mielenosoittajista — tai tyhjenevät poliisin asettamien järeiden tiesulkujen vuoksi. Karanteenissa oleville voi 15 vuorokauden jälkeenkin olla turvallisinta tehdä ”iltalenkki” omassa huoneessaan.

Vaarat tosin vaanivat myös sisätiloissa, ainakin jos eksyy väärille sivuille internetissä. Tiettyjen sivujen jakamisesta voikin joutua huomattavasti pitempään karanteeniin. Silloin 15 päivää pitenee 15 vuodeksi. Tällaisille sivuille ei kuitenkaan Thaimaan varkko-osoitteista helposti pääse.

Bangkokiin julistettuun hätätilaan liittyy myös kielto julkaista uutisia tai viestejä, joiden voidaan katsoa lietsovan pelkoa. Tämä kielto voi olla meidän farangien kannalta hyväkin uutinen. Tähän saakkahan Thaimaan suurimmat tiedotusvälineet ovat lähes päivittäin julkaisseet varoittavia uutisia meistä ulkomaalaisista, joiden mukana koronan väitetään tulevan maahan. Erityisesti pelkoa lietsovia ovat olleet joidenkin ministerien puheet. Jospa nämäkin pelot pikkuhiljaa vähenisivät.  

Thaimaassa on hätä. Jumala Thaimaata siunatkoon. 

Kuva: Ilkka Koivisto