Voisiko liikennevalot laittaa myös maskeihin?

Kadulla vastaan tuli nuori nainen, jolla oli kasvojen edessä punainen maski. Rupesin siinä miettimään, että miksei hallituksen liikennevalomallia voisi soveltaa myös näissä maskiasioissa. 

Punainen maski tarkoittaisi tietenkin sitä, että kantaja epäilee itsellään olevan koronan. ”En ole aivan kunnossa, on sinulle parempi että pysyttelet etäällä.” Keltainen maski tarkoittaisi sitä, että kantaja pelkää toisilla olevan koronan. ”Olen terve ja haluan pysäkin terveenä, kierrä minut kaukaa.” Vihreä maski tarkoittaisi sitä, että kantaja käyttää maskia vain siksi, koska niin kuuluu tehdä. Enemmän kuin läheisyyttä, hän pelkää läheisyyden menettämistä. ”Tule luokseni. En pelkää.” 

Toisaalta kyllähän tällaisia värikoodattuja maskeja on käytetty jo pitkään. Ne ovat henkisiä maskeja, joita jokainen tarkkasilmäinen voi ympärillään nähdä. 

Punaisia maskeja näkee melko harvoin. Sellaisen kantajat pysyttelevät yleensä kotona tai tekevät pitkiä kävelyretkiä yksin. He istuvat juhlasalin sivupenkissä tai urkuparven piilossa ja poistuvat tilaisuuksista vähän ennen niiden loppua. 

Keltainen maski on jo melko yleinen. Sellainen on jopa joillakin asiakaspalvelussa työskentelevillä. Näen kirkkaan keltaisia maskeja, kun joskus kuljen Sokoksen kosmetiikkaosaton läpi. ”Olen erittäin hyvä ellen täydellinen, sinä selvästikään et. Teet viisaasti, jos asioit jossain muualla.”  

Suurimmalla osalla on kuitenkin vihreä maski. ”Haluan olla turvassa, mutta vielä enemmän haluan olla lähellä. Tule siis rohkeasti ja katso silmiini — minne muuallekaan voisit katsoa, kun kasvoni muut osat ovat tämän typerän maskin peitossa.” 

Eriväristen maskien käytöstä olisi sekin etu, että keskustelua maskien hyödyistä ja haitoista ei enää tarvitsisi käydä. Kaikista maskeista olisi hyötyä, sillä ne antavat käyttäjilleen juuri sen suojan, jota he juuri sillä hetkellä tarvitsevat. Kaikista maskeista olisi haittaa, sillä ihmiseen maskin takana on niin pirun vaikea tutustua.