Pitäisikö lähetystyön ymmärryksen lisääminen aloittaa kirkollisista järjestöistä?

 

Erään suuren kirkollisen hyväntekeväisyysjärjestön Facebook-sivulla kyseltiin hiljattain, että ”miksi te levitätte taikauskoa”. Järjestön vastaus oli napakka: ”Me emme tee lähetystyötä.”

Vastauksen faktat olivat varmasti oikein. Kyseinen järjestö ei todellakaan tee lähetystyötä. Mutta mitä tekemistä vastauksella oli kysymyksen kanssa? Kysyjä nimittäin tiedusteli taikauskon levittämisestä. Vähän sama, jos kysymykseen ”miksi te levitätte taikauskoa” olisi vastattu: ”Me emme opeta maanviljelyä.” 

En voinut välttyä ajatukselta, että kyseisen järjestön some-vastaavan mielestä taikauskon levittäminen on yhtä kuin lähetystyö ja lähetystyö yhtä kuin taikauskon levittäminen. No kyllähän näin moni yhä ajattelee, mutta nyt puhutaan kuitenkin kirkollisen järjestön viestinnästä. Siinä ymmärrys lähetystyöstä pitäisi olla vähän enemmän ajan tasalla. 

Joskus tuntuu siltä, että kun kristillinen järjestö määrittelee identitettiään, sen ensimmäinen ja tärkein tavoite on kertoa, mitä se ei tee. ”Me emme tee lähetystyötä, me emme jaa Raamattuja, me emme evankelioi.” Vasta tämän jälkeen ollaan turvallisilla vesillä ja voidaan kertoa, mitä oikeasti tehdään. Ja sen, mitä tehdään, väitetään lähes aina perustuvan kristilliseen lähimmäisenrakkauteen. Kai tuo taikasana ”kristillinen lähimmäisenrakkaus” on sitten jotenkin parempaa kuin pelkkä lähimmäisenrakkaus. 

Tämän vuosituhannen lähetystyö ei kuitenkaan perustu taikauskoon tai johonkin epämääräiseen kristilliseen lähimmäisenrakkauteen. Se perustuu Jumalan rakkauteen kaikkia ihmisiä kohtaan ja sen ymmärtämiseen, että me ihmiset todistamme tästä rakkaudesta parhaiten kulkemalla heikompien rinnalla. 

Kun sitten näiltä lähetystyöntekijöiltä kysytään, miksi te teette tätä työtä, vastaus on melkein aina tämänsuuntainen: ”Jaamme vain eteenpäin sitä hyvää, mitä olemme itse Jumalalta saaneet.”

Tällaiseen lähetystyöhön ja näihin lähetystyöntekijöihin soisin yhä useamman kirkollisen alan työntekijän tutustuvan.