Onks pakko?

Näyttökuva 2020-8-5 kello 12.29.39

Suomalaiset tuntuvat olevan onks pakko -kansaa. Onks pakko opittiin jo koulussa. Kun tarjolla oli mitä tahansa normaalista arkirytmistä poikkeavaa, kuten kevätretki, vieraileva esiintyjä tai ylimääräinen kotitehtävä, luokassa oli aina yksi, joka kysyi: ”Onks pakko?”

Monilla työpaikoillakin vallitsee onks pakko. Työntekijöiden virkistyspäivät ovat ensi viikolla. Onks pakko osallistua? Kaikille on tulossa ensiapukoulutus. Onks pakko mennä? Toimiston pöydällä on lipas, johon voi laittaa rahaa Marketan 60-vuotispäivälahjaan. Onks pakko laittaa?

Sitten on tämä virus. ”Kun käytät kasvomaskia ruuhkabussissa, suojelet itseäsi ja muita, autat hidastamaan viruksen etenemistä, estät tuhansia konkursseja ja edistät kansantalouden toipumista.” Onks pakko?

Onks pakko käyttää pyöräilykypärää? Onks pakko syödä kasviksia? Onks pakko työskennellä naispappien kanssa? Onks pakko käyttää uimahousuja? Onks pakko laulaa suvivirttä? Onks pakko olla ystävällinen? Onks pakko auttaa köyhiä? Onks pakko vastata?

Miksi jonkun toisen täytyy ajatella puolestamme, ja miksi me uskomme vasta, kun on pakko?