Oma maa mansikka, Thaimaa marjanpoimija

Paluu Thaimaahan ei näytä todennäköiseltä vähään aikaan. Normaaleja reittilentoja maahan ei ole. Thaimaan kansalaisille tarkoitetut harvat kotiutuslennot ovat lähes poikkeuksetta täyteen buukatut. 

Vaikka työlupa, viisumi ja kaikki muut paperit olisivat kunnossa, matka tyssää joko mahdottomaan byrokratiaan, viranomaisilta saatuihin ristiriitaisiin ohjeisiin, viime hetkellä peruttuun lentoon tai näihin kaikkiin kolmeen yhdessä.

Facebookin keskustelupalstoilla ihmiset purkavat tunteitaan ja turhautumistaan. Osansa saavat niin suurlähetystöt kuin lentoyhtiöt. Koska selkeää ja johdonmukaista tietoa maahanpääsyn ehdoista on vaikea saada, ihmiset kyselevät neuvoa toinen toisiltaan. Tämä usein vain pahentaa tilannetta, sillä jokaisen maan suurlähetystössä on erilaiset ohjeet, jotka nekin muuttuvat lähes päivittäin. Kaikki tietävät jotakin, ja lopulta kukaan ei tiedä mitään. 

Ne harvat ulkomaalaiset, jotka ovat onnistuneet pääsemään takaisin Thaimaahan, vertaavat maahanpääsyään lottovoitoksi — siitäkin huolimatta, että edessä on 15 vuorokauden karanteeni, lukuisat terveystestit ja karanteenin jälkeinen tiukka liikkumisen valvonta. Myös asenteiden ulkomaalaisia kohtaan kerrotaan koventuneen.  

Mutta paljon enemmän kuin näitä ”lottovoiton” saaneita on heitä, jotka ovat saaneet tästä kaikesta tarpeekseen ja julistavat: ”Hyvästi, Thaimaa. En aio palata sinne.” 

23612ef5a8867ac5723e379dac13d8dc.jpg