Kesäkuun uutiskirje työni tukijoille

Tätä uutiskirjettä on vähän erilaista kirjoittaa. Kaikki edelliset uutiskirjeet olen kirjoittanut yhdessä Sadun kanssa. Sadun työsuhde Suomen Lähetysseurassa päättyi kesäkuun alussa, joten nyt kirjoitan kaiken minä-muodossa.

Sadusta kuitenkin sen verran, että hän aloitti Suomen-kodissamme Vantaalla vanhassa tutussa työssään perhehoitajana. Olemme jo monen vuoden ajan ennen Thaimaahan muuttoamme tarjonneet kotimme kiireellistä kriisisijoitusta tarvitseville lapsille. Tällä hetkellä kodissamme on kaksi murrosikäistä tyttöä.

Minä työskentelen etänä vuoroin kaupunkikodissamme, vuoroin kesämökillämme Vihtijärvellä. Kesäkuussa olin osan aikaa lomautettuna, mutta nyt taas täysillä työssä kiinni. Tosin näin tiedottajana tiedotettavaa ei ole yhtä paljon kuin ennen. Lähes kaikki uutiset liittyvät edelleen jollakin tavalla koronaan, ja nyt olisi kova halu kertoa jo jostain muustakin.

Jo viime uutiskirjeessä kerroin, että tulevaisuus on auki. Näin on edelleen. En tiedä, milloin pääsen palaamaan Bangkokiin. Thaimaa päästää tällä hetkellä maahan ihmisiä vain hyvin valikoiden, ja näyttää siltä, että me lähetystyöntekijä-statuksella olevat emme ole Thaimaan viranomaisten kannalta kaikkein kiireellisimpiä maahan päästettäviä. 

Vaikka maahantulolupa pian tulisikin, mutkia on silti vielä matkassa. Niistä yksi on sopivan lentoreitin löytäminen. Finnair on useimpien muiden lentoyhtiöiden tapaan lykännyt matkustajalentojen aloittamista Thaimaahan. Voi olla, että lähtö Bangkokiin koittaa jo ensi viikolla, voi olla että vasta elokuussa.

Maahantuloluvan ja lentolipun lisäksi Thaimaan viranomaisia varten on hankittava myös koko joukko erilaisia todistuksia, kuten lentokelpoisuustodistus ja todistus negatiivisesta virustestistä. Lisäksi on varattava etukäteen 15 vuorokauden majoitus valtion hyväksymässä karanteenihotellissa. Tällaisessa hotellissa valvonta on erittäin tiukkaa, ja sanktiot karanteenin rikkomisesta voivat olla ankarat.

Kiinnostaa nähdä, missä kunnossa oma Bangkokin asunto on, jos sinne lopulta pääsen. Onneksi katkaisin ainakin sähkön ennen Suomeen tuloamme viime maaliskuussa. Mutta muistinkohan sulkea pesukoneen vesiliitännän…  Ja menihän parvekkeen ovi kunnolla kiinni, ettei sadevesi pääse sisään?

Moni kesälle suunnitelluista kumppaneidemme tilaisuuksista on jouduttu siirtämään. Yksi niistä on Bangkokissa pidettävä perheiden vahvistamisen projekti, jonka julisteen viime keväänä tein. Tänään korjasin julisteessa ilmoitetut päivämäärät. Olipa muuten yllättävän vaikeaa palauttaa mieliin thaikieltä monen kuukauden tauon jälkeen. Lukeminen onnistuu edelleen melko hyvin, mutta kirjoittaminen on vaikeampaa: miten kirjoitetaankaan ”ja”-sana? Mistä kohtaa tietokoneen näppäimistöä löytyykään -merkki? Mitä lokakuu on thaiksi?

Posteri 2.jpg