Ylpeys ja lähetysnäky 

IMG_5668

Työnantajalta tuli positiivinen viesti. Thaimaassa on taas tarvetta minulle, joten osa-aikainen lomautukseni voidaan keskeyttää. Varmistin asian vielä esimieheltäni. ”Työtä täällä riittää”, hän sanoi. Uskottava se on.  

Lomautuksen päättäminen ennen aikojaan vaatii kuitenkin myös työntekijän suostumuksen. Ensimmäinen ajatukseni oli sama kuin alikersantti Lehdolla elokuvassa Tuntematon sotilas: ”Minä seison nyt kovennettua.” Kun on kerran lomalle käsketty, niin lomaillaan sitten.

Parin päivän tuumaustauon aikana mieleni alkoi muuttua. Ei ole kaikilla mahdollisuutta työhön. Minulla on. Mielessä pyörivät sanat ”työtä täällä riittää”. Ja onpa vielä työtä, jolla on merkitys. Ei sen puoleen, kyllä kaikella työllä on merkitys. 

Silloin kuin ylpeys kokee kolauksen, oma ensimmäinen ajatukseni on yleensä kolauttaa takaisin kovempaa. Jos ei heti niin vähän myöhemmin. Ja jos ei lekalla niin vaikkapa terävällä kynällä. Kaikkea ei tarvitse ottaa vastaan. Mutta toisaalta on myös asioita, jotka kannattaa jättää sikseen. Jos haluaa taistella, kannattaa valita sellaiset taistelut, joissa on jotakin todellista voitettavaa.  

Alikersantti Koivisto aloittaa täysipäiväisen työnteon lähetyksen taistelukentillä jälleen juhannuksen jälkeen. Ei omassa voimassa, ei omassa viisaudessa eikä toivottavasti ainakaan omassa ylpeydessä.