Näinkö tässä taas käy, että Ruotsi voittaa?

Ruotsi 3220 — Suomi 265. Ruotsi johtaa Suomea yli kymmenkertaisesti korona-kuolemien määrässä. ”Meidän tilanteemme on paras maailmassa”, iloitsee ruotsalaisprofessori Johan Giesecke.  

Giesecke epäilee, että Suomi tulee kyllä tässäkin Ruotsin perässä, mutta luulenpa, että ainakin tässä asiassa läntisen lintukotomme tilanne jää meiltä ikuisesti saavuttamatta: sairastuneiden hoito kehittyy, suojautuminen tehostuu ja ennen pitkää saadaan myös rokote. Itse asiassa rokotetuotanto saataisiin Suomessa käyntiin jo piankin, jos tähän vain olisi riittävästi rahaa ja tahtoa. 

Voi tosin olla, että Suomi keksii vielä viimehetken strategian Ruotsin saavuttamiseksi. Sellainen voisi olla vaikka tiedote, jonka mukaan käsienpesun hyödyllisyydestä ei olisi mitään tieteellisesti tutkittua näyttöä ja saippuasta olisi ennemmin haittaa. Ja että hihaan aivastamisessa on olemassa tukehtumisriski. Lopuksi kaikki Suomen Ikeat alkaisivat jakaa ilmaisia ämpäreitä. Viimeistään tämän jälkeen virukselle voisi laulaa ”den glider in” myös Suomessa.  

Hinnan Ruotsin ”voitosta” maksavat lähinnä vanhukset. Jos ja kun on niin, että Ruotsi todella voittaa, voiton hinta on kallis.

Ketkä ovat Ruotsin voiton sankareita? Iäkkäät, sairaat ja heikkokuntoiset. Miltä heistä tuntuu? Sitä ei kukaan saa tietää, sillä heitä ei olla kutsumassa Sergelin torille voittojuhliin.