Koronasta vapautuvan opas

Korona-aika on kohta loppumassa, ja on aika suunnitella paluuta normaaliin elämään. Vapauteen siirtyminen saattaa kuitenkin pelottaa. Siksi uuteen tilanteeseen kannattaa valmistautua hyvissä ajoin. Tässä muutamia ohjeita. 

Moni vapautuva haluaa ensin tavata perheenjäseniään. Näihin tapaamisiin ei kuitenkaan kannata rynnätä ilman huolellista valmistautumista. Suositeltavaa on aluksi selata perhealbumia ja painaa mieleensä, miltä omat sukulaiset näyttivät ennen koronaa. Parrakas henkilö saattaa osoittautua omaksi aviomieheksi. Omia lapsia voi olla vaikea heti tunnistaa. 

Ostosten tekeminen kivijalkakaupassa voi aluksi tuntua haastavalta. Mistä kauppaan mennään sisälle? Miten ostoskärryn saa irti? Täytyykö ostokset maksaa ennen vai jälkeen kassan? Saatko myyjää kätellä? Entä halata? Kaupassakäyntiin liittyviä asioita kannattaa kerrata luotettavan ystävän kanssa. 

Erityisesti suurten väkijoukkojen näkeminen saattaa aluksi kauhistuttaa: tiehoitokunnan kokous, vanhempainilta, Tarjoustalon avajaiset, HJK—FC Lahti-ottelu, monissa näistä on enemmän kuin kymmenen henkilöä. Maltti on kuitenkin valttia. Kannattaa varmistaa asia ystävältä ennen hätänumeroon soittamista. 

Henkilön, joka on tottunut terveydenhuollon asiantuntijoiden ristiriitaisiin lausuntohin ja alati vaihteleviin ohjeisiin, voi olla vaikea totutella suoraviivaiseen ja johdonmukaiseen viestintään, kuten ”sairastuminen = paha”, ”suojautuminen = hyvä”. Uuden oppiminen ja vanhasta poisoppiminen vaatii kärsivällisyyttä. 

Lopuksi: Pyydä rohkeasti apua. Apua antavat mm. Koronasta Vapautuneiden Tuki (KOVAT), Eteenpäin Koronasta (EKO), Pappien Korona-apu (PAKO) ja Koronasta Suoraan Toimistoon (KOSTO).

Näyttökuva 2020-5-1 kello 16.58.10.png