Korona on yrityksen arvojen lakmustesti 

Vastuullisuus, luotettavuus, yhteistyö, oikeudenmukaisuus. Monen yrityksen verkkosivut pursuavat hyvältä kuulostavia adjektiiveja, joita myös arvoiksi kutsutaan. Yksi yritys valitsee arvonsa sen mukaan, mitä toivovat asiakkaiden ajattelevan. Toinen yritys järjestää työntekijäpäivät, joissa post-it-lapuille kirjoitetut eniten ääniä saaneet sanat nimetään yrityksen arvoiksi. Kolmas yritys ulkoistaa koko hankalan arvoprosessin konsultille.  

Arvojen tehtävänä on ohjata yrityksen toimintaa. Mutta liian usein arvot ovat pelkkää digitaalista höttöä yrityksen verkkosivuilla: Sanahelinää, jolla on vain vähän tekemistä todellisuuden kanssa. Hienolla grafiikalla kehystettyjä iskuvoimansa menettäneitä lauseita. 

Kriisit tuovat esiin niin ihmisten kuin yritystenkin todellisen luonteen. Koronakriisi on tästä hyvä esimerkki. Korona on yrityksen arvojen todellinen lakmustesti. Osallistuvatko säästötalkoisiin kaikki johtoa myöten? Toteutetaanko lomautukset ja leikkaukset oikeudenmukaisesti? Onko päätöksenteko läpinäkyvvää? Toteutuvatko yhteistyö, reiluus ja solidaarisuus, vai ovatko myös nämä arvot leikkauspöydällä? Jos vastakkain ovat arvot ja raha, kumpi voittaa? 

Dagmarin toimitusjohtaja Kirsi Laakso on todennut, että yrityksen toiminta poikkeusaikana luo pohjaa työnantajamielikuvalle, jonka tärkeys nähdään viimeistään siinä vaiheessa, kun tilanne taas normalisoituu ja taistelu parhaista osaajista jatkuu. 

Jokaisen yrityksen pitäisikin nähdä koronaa pitemmälle. Kriisin aikana täytyy ansaita niin asiakkaiden kuin työntekijöiden luottamus. Tästä kriisistä selviävät kunnialla vain ne yritykset, joiden arvot ovat tekoja, eivät sanoja. 

IMG_5231.jpg