Järkikin sen sanoo: käytä maskia jos voit.

Kun muualla maailmassa jo käytetään tai ollaan siirtymässä maskien käyttöön, Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja moni muu viranomainen edelleen toitottaa: ”Älä käytä maskia. Siitä ei ole hyötyä, korkeintaan haittaa”. Viesti on kaikessa epäloogisuudessaan tämä:

Terveydenhuollon henkilöstön pitää ehdottomasti käyttää maskia, sillä he ovat tekemisissä tartunnan mahdollisesti saaneiden kanssa. Kenenkään muun ei missään tapauksessa pidä käyttää maskia, vaikka he ovat tekemisissä tartunnan mahdollisesti saaneiden kanssa.

Myös perustelut ovat oudot.

”Maskeja ei riitä kaikille.” Ei riitäkään, mutta ei huono saatavuus pienennä maskien tehoa.   

”Maskeja voi käyttää väärin.” Totta kai voi, mutta ei se vie tehoa niiden oikealta käytöltä. Suomalaiset ovat oppineet pesemään kätensä. Me voimme oppia myös käyttämään maskia.

”Maskit eivät yksin riitä torjumaan virusta.” Eivät niin, ja juuri siksi täytyy myös pestä ne kädet.

”Maskien käytön hyödystä ei ole tieteellistä näyttöä.” Missä vaiheessa tällainen nollatutkimus pitäisi tehdä? Kuinka monen koronakuoleman jälkeen? Pitäisikö terveydenhuollon henkilökunnan luopua maskien käytöstä tutkimustiedon puuttumisen vuoksi? 

Asian nurinkurisuutta ehkä valaisee lisää, jos sanan maski tilalle laittaa vaikkapa sanan raha. Miksi ihmisille ei pitäisi antaa rahaa? THL:n mukaan ehkä siksi, että…

– ihmiset eivät kuitenkaan osaisi käyttää rahaa oikein 

– ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että raha tekee onnelliseksi

– raha saattaa tuudittaa vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen

– rahan käytöstä voi olla jopa haittaa

– rahaa ei kuitenkaan riittäisi kaikille. 

Kun liikuin korona-aikana Bangkokin täpötäydessä ilmajunassa, lähes kaikille oli päivänselvää, että käytetään maskia. Minä suojaudun muilta ja muut suojautuvat minulta.

Maailmalta on jo näyttöä, että tällainen suojautuminen kannattaa. Maalaisjärki sanoo, että suojautuminen kannattaa. Miksi THL:n on niin vaikea sanoa tätä ääneen? 

bangkok omakuva