Ha-jo-si-ko hiragana?

PNG image.pngMinulla ainakin hajosi. Opettajakin repesi nauruun, kun kirjoitin tavun ”ne” hänen mielestään hassulla tavalla (punainen). Oikeanpuoleinen on hänen mielestään parempi.

Aloitin kuukausi sitten uuden harrastuksen: japanin kielen. Ongelma on vain siinä, että japanin opettajia on yllättävän vaikea löytää. Yksi opettaja on jäänyt koronan takia jumiin — mihin muuallekaan kuin Japaniin. Tänään tapaamani opettaja ei puhunut kunnolla sen enempää englantia kuin thaitakaan. Niin — ja meni kaiken lisäksi nauramaan kirjoitukselleni. 

Kuvassa olevat ne-tavut ovat japanin hiraganaa. Hiraganassa on 46 erilaista tavumerkkiä ja noin 100 niihin perustuvaa äännettä. Näiden tavujen ja niistä muodostuvien sanojen opiskelu on itse asiassa hauskaa. Auto on ”kuruma”. Sen muistisääntönä ovat sanat kuinka+ruma. Turvavyö on shit-o-beruto. Sillekään ei ole vaikea keksiä muistisääntöä. 

Paitsi että: turvavyötä ja montaa muutakaan lainasanaa ei voi kirjoittaa hiragana-aakkosilla, vaan niitä varten täytyy opiskella kokonaan toinen merkistö, katagana. 

Paitsi että nro 2: selvitäkseen jokapäiväisestä elämästä Japanissa täytyy opiskella myös pari tuhatta kanji-merkkiä. Siis tämännäköisiä: 簡単 (suomeksi: ”helppo”).

Huolestuneille tiedoksi, että asumme edelleen Thaimaassa. Tosin täällä Bangkokin Ekkamaissa asuessa joskus tuntuu kuin asuisi Japanissa. Täällä on esimerkiksi hirveä määrä japanilaisia ravintoloita. Niiden nimiä on hauska yrittää tavata. Ja kun omilla kasvoilla on hengityssuojain, kukaan ei pahemmin kiinnitä huomiota eurooppalaiseen mieheen, joka supisee outoja. 

Ai niin, miksi ihmeessä japani? Miksi ei. Helpompaa tämä on kuin thain opiskelu. Sanat lausutaan niin kuin ne kirjoitetaan eikä sävelkorkeuksiakaan ole kuin kaksi. Virkkeiden lopussa on piste! Mutta ennen kaikkea: uuden oppiminen on kivempaa kuin vanhan toistaminen. 

Ma-ta-ne (またね) — nähdään taas!