Maaliskuun uutiskirje: sellonsoittoa ja kanankasvatusta

Hyvä ystävä,

Lähetämme kerran kuukaudessa tukijoillemme Suomessa uutiskirjeen, jossa kerromme työstämme ja arjestamme täällä Thaimaassa. Tässä kuussa teemme poikkeuksen ja julkaisemme uutiskirjeen sellaisenaan Thaimaan rajalla -blogissamme.

Ilkan kynästä:

Helmikuu oli tavallista kiireisempi. Pian palattuani työntekijäpäiviltä Malesiasta lähdin Pattayalle, jossa turistipappi Jyrki Markkanen piti iltakirkon. Pattayalle on juuri valmistunut Norjan merimieskirkon hieno rakennus. Kirkon portilla tapasin mielenkiintoisen kirkkovieraan, Jussi Heikkilän.

Pattayalta takaisin kotiimme Bangkokiin matkustin bussilla. Bussi oli täpötäysi, ja lähes kaikilla oli kasvoillaan hengitysmaski. Täällä Thaimaassa pelätään tosi paljon koronavirusta. Matkan aikana mietin, miltä kaikelta pyrimme suojaamaan itsemme, ja mikä olisi se kaikkein tärkein asia, mitä meidän pitää varjella. Raamatun mukaan se on sydän: ”Ennen kaikkea varjele sydämesi.” Kirjoitin aiheesta myös päivänavaustekstin.

Seuraavalla viikolla tapasin Lähesysseuran entisen kummilapsen, Sauwapaan. Hän on juuri saanut kuulla, että on päässyt opiskelemaan musiikkia Thaimaan arvostetuimpaan yliopistoon, Chulalongkorniin!

Sellisti Sauwapaa Immanuel-srkssa Ilkka Koivisto

18-vuotias Sauwapaa pääsi Thaimaan kirkon kummiohjelmaan reilut 10 vuotta sitten. Samoihin aikoihin hän aloitti sellonsoiton Immanuelin seurakunnan päiväkodissa. Hän kertoi minulle: ”Kun valmistun yliopistosta, haluan palata takaisin tänne Immanueliin opettamaan musiikkia slummien lapsille.” Kummituella on valtava merkitys! Se ei muuta pelkästään yhden nuoren elämää vaan vaikuttaa hänen kauttaan koko yhteisöön.

Seuraavaksi oli vuorossa matka Kambodžaan, Krousin kylän pieneen maalaisseurakuntaan. Vietin päivän pastori Sreyleakin kanssa seuraten hänen työtään. 29-vuotias Sreyleak on Kambodžan luterilaisen kirkon ensimmäinen naispappi. Minuun teki vaikutuksen se, miten paljon Sreyleak viettää aikaa seurakuntalaisiaan kuunnellen, ja miten monenlaisia asioita pastorin päivään sisältyy: raamatunopetus, saarnan valmistelu, kotikäynnit, toimistotyöt ja kaiken lisäksi vielä kanankasvatus!

Millainen oli pastorin päivä? Katso kaikki kuvat täältä!

25 sreyleak ruokkii kanojaan ilkkakoivisto.JPG

Tässä helmikuussa sain pitkästä aikaa viettää syntymäpäivääni! Satu järjesti minulle hienon syntymäpäivän, jonka sain aloittaa lempiaamiaisellani: Fazerin Alku Sadonkorjuu -puurolla ja tuoreilla vadelmilla! Seuraava karkauspäivä on vasta vuonna 2024. Kalenterin mukaan se näyttää olevan torstaipäivä.

Sadun kynästä:

Minun työhöni kuuluu nyt jonkin verran uutta: työkaverini Anja lähtee vuodeksi Suomeen, ja saan hoitaakseni hänen tehtävänsä Armonkodilla. Moni varmaan on kuullutkin Armonkodista, sillä se on suomalaisten parhaiten tuntema Thaimaan luterilaisen kirkon diakoniatyön muoto. Se on ensikoti mammoille ja vauvoille. Suloistahan siellä on olla! Mammat ja vauvat nyt vaan ovat aivan erityinen ihmisryhmä, ja Armonkodin työntekijöistäkin tykkään kovasti. Olen siellä noin päivän viikossa.

armonkoti-rakennus.JPG

Muutenkin toimenkuvani on selkiytynyt ja tarkentunut. Olen kirjoittanut siitä täällä. Olen nykyään entistä tiiviimmässä yhteistyössä thaimaalaisten tiimien kanssa, ja se on hyvä. Tutustumme toisiimme paremmin, ja joudun puhumaan koko päivän thaita. Iltaisin olen ollut kyllä rättiväsynyt. Miten kielen oppiminen voikin olla näin suurten taistelujen takana!

Huomenna nousen jo kukonlaulun aikaan ja lähden lentokentälle suomalaista vapaaehtoista vastaan. Hän tulee Armonkodille töihin kolmeksi kuukaudeksi, ja minä olen hänen ohjaajansa.

Hyvää kevään odotusta teille kaikille!
Satu ja Ilkka

Thaimaan rajalla on Satu ja Ilkka Koiviston henkilökohtainen blogi. Täältä löydät kaikenlaista Thaimaan ja maan väliltä. Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. 

Koivistojen tukijaseurakuntia Suomessa ovat: Iitti, Kannelmäki, Kitee, Korso, Munkkiniemi, Mäntsälä, Paavali, Palokka / Jyväskylä, Rauma, Rautalampi ja Tikkurila.  

Haluatko tukea Suomen Lähetysseuran työtä? Osallistu nyt paastokeräykseen.