Jumala-puhe vai tasa-arvopuhe? Mitä jos kysymys onkin samasta asiasta?

Kuvitellaan esimerkki. Seurakunta järjestää hengellisille kesäjuhlille bussikuljetuksen. On käynyt ilmi, että bussia kuljettaa nainen. Sen vuoksi osa seurakuntalaisista on ilmoittanut jäävänsä pois kesäpäiviltä. Niinpä seurakunta päättää tilata toisenkin bussin. Tässä toisessa bussissa on mieskuljettaja. 

Bussissa nro 1 kesäjuhlille matkusta 50 seurakuntalaista, bussissa nro 2 matkustavat Ville ja Hanna. 

Onko bussi nro 2 keneltäkään pois? Todennäköisesti ei. Erikoiskuljetuksesta tulee kyllä huomattavia kustannuksia, se kasvattaa hiilijalanjälkeä ja on älytöntä, mutta se ei ole keneltäkään varsinaisesti pois. 

Sitä paitsi päätöksellään seurakunta osoittaa ymmärtävänsä niitä jäseniään, joiden mielestä nainen ei osaa ajaa autoa — tai naiselle ei pitäisi myöntää ajokorttia laisinkaan. Annetaan kaikkien kukkien kukkia, mutta pidetään huoli, että ne kukkivat kaukana toisistaan.

Mieskuljettajan bussin tilaaminen ei ehkä ole keneltäkään pois, mutta se antaa omituisen kuvan kyseisen seurakunnan arvomaailmasta. On eri asia osoittaa ymmärrystä vaikkapa lahkolaisuudelle kuin edistää tällaista ajattelua. On eri asia ymmärtää sukupuoleen liittyviä pelkoja tai paremmuuden tunnetta kuin omalla toiminnallaan vahvistaa niitä.  

Eero Junkkaalan kyselee blogissaan, häviääkö Amerikan luterilainen kirkko 30 vuodessa. Kirjoituksessaan hän vihjaa, että yhtenä syynä kirkon jäsenmäärän pienenemiseen on naispappeuden hyväksyminen. Toinen syy on se, että kirkossa ei enää puhuta Jumalasta. 

Lääkkeiksi jäsenkatoon kirjoituksessa ehdotetaan mm. kirkon palaamista juurilleen, kirkon sanoman kääntämistä nykyajan kielelle ja eristäytymisen välttämistä.  

Mutta jos kirkko edelleen järjestää ”matkoja”, joiden ohjaksissa saa olla vain mies, mikään edellä esitetyistä lääkkeistä ei ole käytössä. Jotta kirkko todella palaisi juurilleen, jotta sen sanoma todella käännettäisiin nykyajan kielelle ja se todella välttäisi eristämisen, se puuttuisi kaikkiin syrjintätapauksiin tiukalla kädellä.  

On ehkä totta, että kirkossa Jumala-puhe on vaihtunut tasa-arvopuheeseen. Mutta mitäpä jos tasa-arvo on juuri se, mistä Jumala haluaa juuri nyt puhuttavan? Eikä pelkästään puhuttavan vaan myös tehtävän jotakin.

Ilkka Koivisto

IMG_3619.JPG