No niin: possua ja mereneläviä

toonit.JPG

Olen saanut päähäni, että haluan puhua thai-kieltä paremmin. En enemmän vaan paremmin. Sanoista ja kieliopeista viis, kunhan lausun edes ne valitut viisi sanaa mahdollisimman oikein. Ei hyvin, ei tosi hyvin vaan briljantisti.

Niinpä lähdin etsimään yksityisopettajaa. Tavallisella oppitunnilla on turha odottaa saavansa kädestä pitäen -ohjausta ääntämisessä, sillä tunnilla on kymmenen muutakin tiedonhaluista opiskelijaa. Tosin olen huomannut, että niistä reilusta kymmenestä vain harva pahemmin työllistää opettajaa omilla kysymyksillään, tarkennuksillaan ja kommenteillaan. Esimerkiksi viimeisellä kurssilla meitä oli äänessä lähinnä vain kaksi opiskelijaa: minä ja yksi nuori amerikkalainen elokuvaohjaaja. Saimmekin sitten opetetusta koko rahan edestä. Ne muut —  mitäs olivat kiltisti ja hiljaa.

Haluan siis ääntää just enkä melkein. Olin sopinut tapaamisen kolmen eri yksityisopettajan kanssa ja kertonut heille saman asian: sanastoa voin kyllä aina opiskella itsekseni kotona, mutta tarvitsen jonkun, joka hienosäätää puheeni toonit, painotukset ja vokaalien pituudet. Jos avonaisen o:n pitää tietyssä sanassa olla kestoltaan neljätoista millisekuntia ja taajuudeltaan 280 herziä, haluan sanoa sen juuri niin. No myönnetään, vähän liioittelen.

Ensimmäinen opettaja, Pimmy, sanoi että puheeni kuulostaa ”ihan hyvältä”. Uskalsin olla eri mieltä, joten vaadin häntä miettimään vielä kerran. Hän kirjoitti paperille kaikki thai-kelen kaikki vokaalit ja vokaaliyhdistelmät ja pyysi minua sitten lukemaan ne ääneen. ”Ihan hyvinhän se meni”, hän sanoi.

Viikko tämän jälkeen toinen opettaja, Watsarii, teki saman. Sanoin hänelle, että kun tämä ”y” nyt vaan on mielestäni vaikea lausua. Siihen hän sanoi, että älä sitten lausu sitä vaikeasti, sano se ihan normaalisti. Tuo minun oppimani y onkin kuulemma juuri se oikea y, ei sellainen ”y” jossa purraan hampaita yhteen ja revitään suupielet kohti niskaa.

En ollut vieläkään täysin tyytyväinen, joten tapasin tänään vielä yhden opettajan, Janen. Jane oli kaikista opettajista kallein. Kaksi tuntia maksoi 2000 bahtia eli 60 euroa. Mutta kaikki on suhteellista. Mitä muuta olisin saanut 2000 bahtilla? Pullon kohtuullisen hyvää punaviiniä paikallisesta supermarketista. Sellaisen jälkeen puhe olisi kyllä sujunut hyvin, muttei välttämättä kuulostanut kovin luonnolliselta.

Tämä Jane, niin kuin varmaan arvaatkin, teki saman tempun. Hän laittoi minut lukemaan paperista kaikki thai-kielen vokaalit ja sanoi sitten, että eihän näissä mitään ongelmaa ole. Ehdotti, että mitäs jos opiskeltaisiin jotakin muuta. Juteltiin siinä sitten niitä näitä. Kotitehtäväksi hän antoi minulle tongue twistereitä. Kuvassa olevassa esimerkissä valmistetaan ruokaa possusta ja merenelävistä keittämällä ja höyryttämällä. Kirjoitin sävelkulun nuottiviivastolle, sovitettuna yhdelle torvelle.

Kysyin kaikilta opettajilta myös, miten ihmeessä tätä thai-kieltä voisi oppia vähän tehokkaammin. Kaikilla oli sama vastus: seurustele thaimaalaisten ystävien kanssa. No kiitos vaan, mutta mitä jos ei ole thaimaalaisia ystäviä? Satun nimittäin olemaan vielä tällainen erakkoluonne, jonka on vaikea ystävystyä edes suomalaisten kanssa. Ja silloinkaan minulla ei ole juuri mitään sanottavaa.

Kerroin viimeisimmälle opettajalle, Janelle, myös yhden esimerkin elävästä thai-elämästä. Olin pyytänyt omasta seurakunnastamme kahta eri ihmistä kahville. Toinen sanoi, että ”kiitos, mutta minulla ei ole koskaan aikaa.” Harvinaisen suorapuheinen thaimaalainen siis. Toinen sen sijaan kiitti kutsusta, mutta emme silti ole koskaan päässeet kahvittelemaan.

Jane ehdotti, että minun kannattaisi opiskella kuulemaan asiat oikein. ”Okei, mennään vaan” korkeassa sävellajissa tarkoittaa, että ”okei, mennään vaan.” Mutta sama lause sanottuna vähän matalammalta tarkoittaa, että ”Ei kuule nyt vaan kiinnosta” Kulttuurintuntemusta, nääs.

Jos tämä sama opettaja joskus haluaa opiskella suomea, tiedän jo mitä hänelle opetan ensiksi: suomen kielen ilmaisun ”no niin” kaksikymmentä eri merkitystä. Löytyy näitä tooneja nimittäin myös suomen kielestä. Jos et usko, kuuntele Ismoa.