Paikoillenne, valmiit, LOISTAKAA!

Ja niin starttasi kolmivuotinen perheiden vahvistamisprojekti. Vietimme kolme intensiivistä päivää Bangkokin pääkirkolla ja opimme uutta pää höyryten.

”Me” tarkoittaa tässä Thaimaan luterilaisen kirkon diakoniaosastoa ja diakonian vapaaehtoistyöntekijöitä. Osallistujia oli noin 70 eri puolilta Thaimaata.

Aloitimme hassulla pikku laululla.

DSC02649.JPG

Osallistujat saivat juomapullot, jotka heidän tulisi ottaa mukaan ensi kerrallakin. Kertakäyttöastiat oli julistettu tyystin pannaan.

DSC02682.JPG

Ensimmäisenä aiheena olivat lapsen oikeudet. Ilkka poimi esityksestä pienen palan Facebookiin. Olimme löytäneet erinomaisen puhujan. Ajattelen, että hänen suomalainen vastineensa olisi lähinnä ehkä Saara Kinnunen.

DSC02698.JPG

Yhteiskuva osallistujista:

Lounaan jälkeen aiheena oli ihmiskauppa. Puhujina oli ihmisiä Night Light -järjestöstä, joka tekee työtä prostituoitujen parissa. Mukana heillä oli  myös kokemusasiantuntijoita, kaksi naista, jotka olivat päässeet irti prostituutiosta ja aloittaneet uuden elämän. Heidän puheenvuoronsa olivat riipaisevia.

Kouluttajat käyttivät erilaisia opetusmenetelmiä ja laittoivat osallistujat hommiin.

Illan päätteeksi jalkauduimme Bangkokin tyttökadulle, jotta eri puolilta Thaimaata tulevat ihmiset voisivat nähdä omin silmin, millainen on se ”hyvä työpaikka”, johon heidänkin kylästään saatetaan tyttöjä houkutella. Tässä kuvassa olemme ilmajuna-asemalla. Ilkan Facebook-postaus reissustamme löytyy täältä.

Seuraavana päivänä jatkoimme aiheen ”Strong and Safe Families” käsittelyä. Tämä on projektimme nimi. Lähestyimme aihetta monesta eri näkökulmasta. Tällä kertaa puhujana oli asiantuntija Mahidonin yliopistosta.

DSC02863.JPG

Hän haastoi kirkkoa hyvin voimakkaasti kantamaan enemmän vastuuta perheistä. Perheiden auttaminen ON MAHDOLLISTA, usein jopa uskomattoman pienellä rahalla ja vaivalla. Kyse ei ole mistään utopiasta tai rakettitieteestä.

On tutkittu, että koko maailmassa lastenkodeissa asuvista lapsista vain muutama prosentti on todella orpoja. Yli 90 %:lla on elossa olevat vanhemmat. Miksi nämä lapset sitten ovat lastenkodissa? Usein siksi, että perhettä ei ole autettu ajoissa. Perheiden tukeminen hyvissä ajoin ja ennalta ehkäisevästi olisi parasta apua. Ja jos perhe ei avusta huolimatta kykene hoitamaan lastaan itse, sijaisperheeseen sijoittaminen on lapselle usein inhimillisempi ratkaisu kuin laitos.

Tämä kartta kuvaa sitä, kuinka paljon seurakuntia on Thaimaassa. Mitäpä, jos kristityt heräisivät puolustamaan ja vahvistamaan perheitä omassa ympäristössään? Olemme pieni vähemmistö, mutta voimme varmasti tehdä paljon.

Diakoniaosaston johtaja rohkaisi kaikkia osallistujia tarttumaan työhön. Thaimaan luterilainen kirkko on rutiköyhä, mutta kyllä meille kaikille on leivisköitä annettu. Asioidaan sillä, mitä meillä on. Pieni poika toi Jeesukselle viisi leipää ja kaksi kalaa – ja siitä riitti vaikka mihin.

Jonkin ajan päästä otamme uudestaan yhteyden kaikkiin osallistujiin. Kun he ovat saaneet rauhassa sulatella kuulemaansa, kysymme, mikä osio koulutuksessa puhutteli heitä. Saivatko he kipinän aloittaa jotain omassa seurakunnassaan ja omassa ympäristössään? Siinä tapauksessa haluamme olla heidän tukenaan. Seuraavan kerran ehkä roolitkin vaihtuvat: he eivät tule Bangkokiin, vaan me projektin vastuuhenkilöt matkustamme heidän seurakuntaansa. Voimme järjestää siellä yhdessä työpajoja, leirejä ja tempauksia. Voimme hankkia seurakuntiin puhujia ja koulutusmateriaalia.

Tärkeintä on, että vapaaehtoiset ottavat nyt asian omakseen ja alkavat itse ideoida, mitä he voisivat omassa ympäristössään tehdä.

Alustavasti jo kyselimmekin ideoita palautelomakkeella.

Innostuisikohan joku aloittamaan omassa seurakunnassaan perhetyön ja ottamaan käyttöön vaikkapa suomalaiset parisuhteen palikat?

DSC03004.JPG

Työkaverini Anja (taustalla mikrofoni kädessä) käänsi osia käyttöohjeista thaiksi ja teetti 10 settiä palikoita paikallisella puusepällä. Sitten harjoiteltiin pienissä ryhmissä.

Toiveikkaina ja uteliaina jäämme odottamaan, miten koulutuksen aikana kylvetyt siemenet alkavat itää noin 40 seurakunnassamme eri puolilla Thaimaata.