Päivä Ilkan elämässä: ”Mies, jolle ei koskaan tapahdu mitään.”

Sadun vauhdikkaita päiviä seuratessa minulla on tunne, että ”mä olen mies, jolle ei koskaan tapahdu mitään”. Nyt kerron yhdestä tällaisesta päivästä.

Havahtuminen.
Kerran vuodessa meidän kaikkien työntekijöiden täytyy käydä lääkärissä pyytämässä lääkärintodistus työlupaa varten. Tänään minulla oli sellainen päivä. Heräsin seitsemältä ja hyppäsin mopotaksin kyytiin. Pyysin saada kypärän. Mopokuski sanoi iloisesti, että ei tarvitse, ”mai pen rai”. Se tarkoitti, että minulla oli onni saada sellainen kuski, jolle ei koskaan tapahdu mitään. Ja jos tapahtuisikin, suuntana olisi jo valmiiksi sairaala.

Neuvolassa.
Bumrungradin sairaala on kuin massiivinen liukuhihna. Kaikki toimii tehokkaasti ja nopeasti. Lähellä on aina joku, joka opastaa seuraavalle rastille. Jännittävin rasti oli pituus ja punnitus. Olin jättänyt aamupalan väliin, joten toivoin, että vaaka näyttisi kohtuullisia lukemia. Siinä ja siinä. Mutta pituusmittaus osoitti, että olin kasvanut vuoden aikana puoli senttiä. Suunta on hyvä! Tällä vauhdilla painoindeksini pysyy kurissa. Koska numerot olivat kunnossa, ja koska olin myös ruksannut lomakkeesta kohdat ”minulla ei ole elefanttitautia” ja ”minulla ei ole kolmannen asteen syfilistä”, sain terveen paperit. Tai, jos ollaan tarkkoja, todistuksen työkelpoisuudesta.

Aamukahvit.
Juhlin saamaani todistusta juomalla joka-aamuisen kahvini eri Starbucksissa kuin yleensä. Söin banaanimuffinssin. Kahvin jälkeen kävelin toimistollemme Asokeen tekemään paperitöitä. Aamupäivä oli sen verran hieno, että nappasin kuvan. 

IMG_2736.JPG

Turhautunut vuokraemäntä.
Thaimaan nykykäytännön mukaan vuokranantajan pitää kertoa maahantulovirastoon aina, kun vuokralainen on käynyt ulkomailla. Minun osani on aina Bangkokiin saapuessani kopioida tietyt sivut passistani ja toimittaa allekirjoitetut kopiot vuokranantajalle. Hänen puolestaan täytyy matkustaa maahantulovirastoon näiden paperien kanssa ja kertoa, että ”huomio huomio, Ilkka Koivisto on saapunut maahan!” Tämän kaiken voi periaatteessa tehdä myös sähköisesti, paitsi että ei voi: verkkopalvelua ei ole vielä tähän päivään mennessä saatu toimimaan. 

Ihmiskauppaa vastaan.
Ennen vuokraemännän tapaamista ehdin tehdä töitä kotona. Perehdyin ihmiskauppaan. Thaimaan kirkko järjestää tulevana viikonloppuna aiheeseen liittyvän koulutustilaisuuden. Tarkoitukseni on kirjoittaa aiheesta juttu. Taustatyönä luen tuoreita raportteja: ”Trafficking in Persons Report 2019” ja ”Thailand Migration Report 2019”. Niissä kerrotaan, että moni seksibisnekseen ajautuva joutuu velkavankeuteen. Heiltä saatetaan ottaa pois passi. Ilman passia he eivät uskalla liikkua ja pyytää apua, sillä he pelkäävät joutuvansa pidätetyksi. Seksibisnes ei ole ainoa ihmiskaupan kohde. Myös kalastusaluksille välitetään paljon ihmisiä, todella kehnoihin oloihin.

Vuokraemäntää vastaan.
Vihdoin tapasin vuokraemäntämme. Menin häntä vastaan kerrostalomme aulaan. Vaihdoimme kuulumiset ja ojensin tarvittavat kopiot. Palasin asunnollemme ja söin lounaaksi jogurttia ja hedelmiä. Näillä jaksan iltaruokaan asti.

Yksityisopettajaa etsimässä.
Olen opiskellut thai-kieltä kielikoulussa viiden kuukauden ajan joka aamupäivä. Iltaisin ja viikonloppuisin katselen thaikielisiä opetusvideoita YouTubesta. Arjessa thaikielen käyttö on kuitenkin vähäistä. Joskus pääsen juttelemaan taksikuskin kanssa, joskus kaupassa, pankissa, parturissa tai sähkölaitoksessa. Yleensä puhun vain kahvilassa, ja sielläkään ei tarvitsisi sanoa mitään. Tuntevat minut ja tietävät mitä yleensä tilaan. ”Myan dööm, chai mai?” Kahvilassa ei yleensä tapahdu mitään jännittävää.  

Haluan kuitenkin oppia puhumaan thaita entistä paremmin — niin että se kuulostaa enemmän thai-thailta kuin suomi-thailta. Siksi olen viime päivinä etsiskellyt thaikielen yksityisopettajaa.

Tänään iltapäivällä sain tilaisuuden osallistua ilmaiselle yksityistunnille, ”trial lesson” Baan Aksorn -nimisessä koulussa. Vaikutti erittäin hyvältä. Juttelin portilla erään toisen oppilaan kanssa. On kuulemma asunut Thaimaassa jo 33 vuotta. Miksi ihmeessä hän käy kielikoulussa? Kertoi, että ei halua thai-vaimonsa korjailevan hänen puhettaan. Kuulee ohjeita mieluummin opettajalta kuin vaimoltaan. Tavallaan ymmärrän… Mies kertoi myös, ettei vielä osaa lainkaan lukea eikä kirjoittaa, ja että pitäisi ehkä sitäkin harjoitella. No joo, suosittelen!

IMG_2742.JPG

Kee-saa-dii-jaa. [Quesadilla]
Söin Terminal21:ssä aikamoisen tuhdin myöhäisen lounaan. Ei saisi koskaan antaa nälän yltyä liian kovaksi.

IMG_2744.JPG

Menin polttamaan kaloreita salille. Katsoin samalla thaimaalaista, englanniksi tekstitettyä elokuvaa ”One Day”. (Sattuipa muuten sopiva leffan nimi tähän postaukseen!) Yksi thai-opettaja sanoi kerran, että oppiakseen kieltä kannattaa katsoa samaa elokuvaa useita kertoja: ”ensimmäisellä kerralla se on hauska, toisellakin aika hauska, kolmannella kerralla se tuntuu tylsältä, mutta vasta silloin alat oppia jotakin.” Opettaja oli oikeassa kolmannen kerran suhteen, tosin siinäkin vain puoliksi oikeassa. Thai-elokuvissa ei oikeasti koskaan tapahdu mitään todella hauskaa. 

IMG_2769.JPG

Päivän päätteeksi.
Kuntosalikäynnin jälkeen jatkoin ihmiskauppa-raporttien lukemista. Yleensä illalla tykkään katsoa myös päivän tilastoja: kuinka moni on tykännyt blogeistamme tai postauksistamme? Kuinka moni on lukenut uutiskirjeemme kännykällä ja kuinka moni tietokoneella — tai kuinka moni ylipäänsä avaa lähettämämme uutiskirjeen? 

Valmistin vielä huomista haastattelua. Tarkistin, että kamera toimii ja on ladattu. Katsoin matkareitit valmiiksi. Olen menossa aamulla tapaamaan Lähetysseuran uusia Volunteereja, Caroliinaa ja Pauliinaa Ylistyksen päiväkodille. Saan heistä toivottavasti kivan pienen jutun työalueemme Facebook-sivulle.

Kun lopulta saan nyt tämän päiväraporttini julkaistua, otan jääkaapista esille suklaan, asettaudun mukavaan asentoon sängylle ja etsin jonkin (englanninkielisen) komedian Netflixistä.

IMG_2774.JPG

Ei siis mitään erityistä. Mutta niin se vaan tämäkin päivä on เสร็จ.