Päivä Pattayalla

Tänään meitä lähti Thaimaan kirkon diakoniaosastolta pieni porukka tutustumaan kahteen paikkaan Pattayalla. Heräsin klo 6, sillä lähtö Armonkodilta oli jo klo 8. Matka sujui hyvässä seurassa joutuisasti ja kesti vain pari tuntia.

Ensimmäinen tutustumiskohde oli lastenkoti, jonne myös Armonkodilta on mennyt muutamia vauvoja. Haluamme tietää ja nähdä omin silmin, minkälaisiin paikkoihin lähetämme lapsia Armonkodilta. (Armonkoti on Thaimaan evankelisluterilaisen kirkon ylläpitämä ensikoti Bangkokissa.)

Nähtyämme lastenkodin jatkoimme Tamar Centeriin, joka tekee upeaa työtä Pattayalla. Se tarjoaa baareissa työskenteleville tytöille todellisen ja realistisen mahdollisuuden elämänmuutokseen. Tytöt, jotka haluavat irrottautua seksibisneksestä, saavat koulutuksen uusiin töihin ja voivat työskennellä Tamar Centerin kahvilassa tai käsityöpajassa. Heillä on säännöllinen ja ihan kohtuullinen kuukausipalkka, he saavat asunnon, ja heidän lapsilleen on järjestetty turvallinen päivähoito. Tämän lisäksi he saavat monenlaista fyysistä, psyykkistä ja hengellistä tukea. Heille taataan työpaikka Tamar Centerissä peräti 10 vuodeksi eteenpäin.

Tamar on toiminut Pattayalla jo 20 vuoden ajan ja tietää, mitä tekee. Työntekijät ja vapaaehtoiset jalkautuvat kaduille ja baareihin kahdesti viikossa ja luovat kontakteja tyttöihin. Työssä on myös uusia haasteita: tyttökauppa on siirtynyt kaduilta ja baareista paljolti nettiin, joten auttamis- ja tavoittamistyössäkin tarvitaan uusia konsteja. Muutenkin meininki Pattayalla elää ja muuttuu koko ajan. Siinä, missä kaupunki oli ennen täynnä punakoita, tanakoita ja hanakoita länsimaalaisia, nyt sinne tuodaan bussilasteittain erityisesti intialaisia miehiä. Myös kiinalaisia on paljon.

Tytöt opetetaan tekemään monenlaisia käsitöitä, kuten koruja ja kortteja.

Meitä diakoniaosaston työntekijöitä Tamar Centerin työ kiinnostaa siksikin, että ensi viikonloppuna starttaa kolmevuotinen projektimme, jonka yksi teema on ihmiskaupan vastainen työ. Thaimaan luterilaisen kirkon vahvuus on erityisesti sen kyvyssä ennalta ehkäistä tyttöjen joutumista ihmiskauppaan. Kirkolla on noin 35 seurakuntaa ympäri Thaimaata, myös köyhillä syrjäseuduilla, joilta tyttöjä yritetään houkutella töihin Bangkokiin tai Pattayalle. Siinä, missä Tamar Center tekee töitä seksibisnekseen jo päätyneiden tyttöjen kanssa, paikallisseurakunnat voivat tehdä ennalta ehkäisevää työtä. Ennalta ehkäiseminen on aina kaikkein paras vaihtoehto, totesi Tamar Centerin johtaja meille tänään.

Ensi viikonloppuna tämä uusi projektimme starttaa siten, että paikallisseurakunnista eri puolilta Thaimaata tulee diakonian vapaaehtoisia koulutusviikonloppuun Bangkokiin. Thaimaan luterilainen kirkko on rutiköyhä, eikä sillä ole varaa palkata diakoniatyöntekijöitä, joten vapaaehtoiset ovat todellisia kultakimpaleita ja heidän varassaan on paljon. Tavoitteemme on yhdessä heidän kanssaan ja heitä tukien viedä tietoa ihmiskaupasta seurakuntien ympäristöön. Paikallisseurakunnilla on hyvä yhteys paikalliseen väestöön, ja onnistuessaan tämä projekti voi saada aikaan paljon hyvää.

Lopuksi vähän höpötystä:

Halusin tukea Tamarin työtä ja ostelin heidän tuotteitaan joululahjoiksi. Päätin ostaa joitakin ihanuuksia myös itselleni, sillä minulla oli hiljattain syntymäpäivä ja olin saanut äidiltäni whatsapp-viestin: ”Hyvää syntymäpäivää, pikkuiseni 😍 Pieni summa namirahastoon tulee tilillesi. Mamma”

Lapsen iällä ei ole näköjään väliä; äidille he ovat aina pikkuisia. Selitin, että olen jo kuudennellakymmenennelläni ja minulle on tullut pikkuinen outokumpu tuonne keskivartaloon, niin että onko aivan pakko ostaa namia, saisinko ostaa koruja. Äiti antoi luvan.

20191007_215407.jpg

Ostin sitten koruja, elefanttipariskunnan, kaksi söpöä pussukkaa ja hempeän kukkahuivin. Aika tyttömäiset ostokset siis.

Nauttikaahan Suomen syksystä, kaikki rakkaat ystävät, sen ruskasta, sienistä ja kynttilöiden poltosta! ❤ Moiks.