Kuka on ulkomaalaistaustainen?

Verkkouutiset-lehti kertoo, että Helsingissä asuu noin 100 000 ulkomaalaistaustaista henkilöä. Mutta mitä tarkkaan ottaen tarkoittaa ulkomaalaistaustainen?

Otetaan esimerkiksi Pertti Pellavapää. Pertin vanhemmat ovat suomalaisia kaikkien mahdollisten kriteerien mukaan. Mutta jos Pertti on sekä syntynyt että asunut koko ikänsä ulkomailla, onko hän Suomeen muutettuaan ulkomaalaistaustainen? Hänen ainoa taustansahan on ulkomailta. Vai muuttuuko Pertti Suomeen saapuessaan automaattisesti ”kantasuomalaiseksi” siksi, että hän sattuu olemaan Pellavapää?

Entä jos kaksi ulkomaalaista muuttaa Suomeen ja synnyttää Suomessa lapsen, onko lapsi silloin ulkomaalaistaustainen? Jos, niin miksi? Hänen ainoa taustansahan on Suomessa. Onko lapsi ulkomaalaistaustainen silloinkin, kun hänen vanhempansa ovat syntyneet Suomessa? Entä jos myös isovanhemmat ovat syntyneet Suomessa? Onko olemassa hetki, jolloin ulkomaalaistaustainen muuttuu kantasuomalaiseksi ja uussuomalainen suomalaiseksi? Ja jos tällainen hetki on olemassa, koskeeko se yhtälailla valkoisia kuin värillisiä?

Takaisin Perttiin. Mitä tapahtuu, jos Pertti, jolle nyt on paljastunut sukutaustaa ulkomailta, tekee Suomessa rikoksen? Onko silloin mainittva, että rikoksen tekijä on ulkomaalaistaustainen? Vai pitäisikö olla tätäkin tarkempi: Rikoksesta epäillään henkilöä, jonka äidin isän isoäiti on syntynyt Ruotsissa. Koska jokin uskottava syyhän rikoksiin on oltava.

Päättelen siis, että ulkomaalaistaustaisuus on vähän niin kuin perisynti: kun oikein tarkkaan katsotaan, me olemme ulkomaalaistaustaisia kaikki. Tuo harmillinen geeni vaikuttaa meissä jokaisessa. Mutta kuka kurja oli maailman ensimmäinen ulkomaalainen? Mistä ja kenen luvalla hän tänne tupsahti? Kuka jätti rajat auki?

Ainoa tietämäni puhdas-, tosi- ja kantasuomalainen on nainen erään kaurapuuropaketin kannessa. Kunhan vain malttaa pitää katseensa tiukasti Suomessa.

–  –  –

Edit 15:45 UTC +7: Korjattu sana ”tyttö” naiseksi.