Oletko aina tehnyt lähetystyötä väärin?

lahetystyota-vaarin.jpg

Moni suomalainen on lähtenyt Thaimaahan lähetystyöhön. Lähetystyö täällä on kuitenkin vaativaa ja tarkkuutta vaativa työtä. Joinakin vuorokausina aikaa saattaa kulua jopa 24 tuntia, ja esimerkiksi kahden vuoden lähetystyö vastaa noin 730 päivän työtä. Siksi lähetystyön tekniikan tulisi olla kunnossa.

Ilta-Thaimaan erikoistoimittajan Raja Tapauksen mukaan moni kuitenkin tekee lähetystyötä väärin. Seuraavassa on viisi tyypillisintä virhettä.

1. Yleisin virhe on, että on tullut hankittua läppärin näppäimistöön uudet kirjantarrat. Kun kysymysmerkin päälle liimaa -merkin, miten enää voisi muistaa, missä kysymysmerkki on_:;`=* Thaimaassa kannattaakin hankkia kokonaan uusi läppäri suomalaisittain tekstitetyn rinnalle. 

2. Pakkasitko aikanaan Suomesta mukaasi lempivaatteet? Nyt ne vievät vain tilaa pienestä vaatekaapistasi. Thaimaasta löytyy kaikki, mitä tarvitset. Ainoa suomalainen vaate, mitä tarvitset, on talvitakki elokuvissa käymistä varten. 

3. Käytkö aamuisin puistossa juoksemassa, niin kuin joskus suunnittelit? Niinpä niin. Koska ilma Bangkokissa on aamusta iltaan kostean kuuma, liikuntaharrastuksesi on pikkuhiljaa hiipunut. Oikea tapa harrastaa liikuntaa Thaimaassa on madella kuntosalin juoksumatolla ja katsoa laitteen näyttöruudusta thaimaalaista saippuaooppperaa.

4. Moni ulkomainen työntekijä saapuu edelleen kokouksiin ajoissa. Tämän virheen voi helposti oppia välttämään laittamalla herätyskello soimaan puoli tuntia tavallista myöhemmin ja opetella sanomaan rot tit. Se tarkoittaa: ”Olipas tänään yllättävän kova ruuhka tuolla liikenteessä.” 

5. Luuletko, että thaimaalaiset hymyilevät kaikille? Tai että heillä on lukemattomia erilaisia hymyjä, joilla kaikilla on eri merkitys? Ei ole. Jos thaimaalaista ei hymyilytä, hän ei hymyile. Jos hän hymyilee sinulle, se tarkoittaa sitä, että hän on ystävällinen ja että sinä olet hänen mielestään hyvä tyyppi.