Sormia, kasvoja, papereita ja bahteja.

sormenjalki thaimaa 2.png

Kymmenen päivän päästä koittaa matka takaisin Thaimaahan ja uuden kaksivuotisen työkautemme alku. Monenlaisia muutoksia on tapahtunut Thaimaassa kuluneen vuoden ja erityisesti muutaman viime kuukauden aikana.

1. Kotiin ei enää pääse avaimella

Asuntoomme on kesän aikana asennettu sormenjälki- ja kasvotunnistimet. Sisäänkäyntien yhteyteen on pystytetty näyttäviä varoituksia ja ukaaseja, jotka liittyvät asuntojen edelleenvuokraamiseen. Kylään tulevalle ystävälle ei enää voi antaa lainaksi avainkorttia, sillä siitä ei olisi mitään hyötyä. Edes se kuuluisa thaimaalainen hymy ei auta: sisälle pääsee vain oikeanlaisilla sormilla ja kelvollisilla kasvoilla.

2. Jokaisen Thaimaahan saapumisen jälkeen on tehtävä ilmoitus maahantulovirastoon

Kyllä, aivan jokaisen. Enää ei riitä, että maahan tullessaan jonottaa lentokentän tulotarkastuksessa. Jokaisen Thaimaahan saapuvan — niin turistin kuin Thaimaassa työtä tekevän — on huolehdittava uuden ”TM30”-ilmotuksen tekemisestä maahantulovirastoon. Tällainen ilmotus on tehtävä lyhyenkin ulkomaille suuntautuvan työmatkan jälkeen, vieläpä 24 tunnin kuluessa maahan saapumisesta.

Jos majapaikkana on hotelli, ilmoituksen tekee hotelli. Jos majapaikkana on vuokra-asunto, ilmoitusvelvollisuus on viime kädessä vuokranantajalla. Sitä, kuinka innokas vuokraisäntä on kuluttamaan aikaansa Immigrationissa, voi vain arvailla.

Viranomaiset haluavat kontrolloida entistä tarkemmin, kuka missäkin asuu — oli sitten kyse turistista tai Thaimaassa työtä tekevästä. Jos Thaimaassa oleskelun ajassa on aukkoja ja epäselvyyksiä, voi uuden viisumin, oleskelu- tai työluvan saamisessa jatkossa olla suuria hankaluuksia. Vähimmillään seurauksena on sakot.

3. Eurolla saa vähemmän.

Rahasta puheen ollen… Thaimaan baht jatkaa vahvistumistaan. Kun vielä vuosi sitten euron kurssi oli 39 bahtia, nyt se on alle 35 bahtia. Vuodentakaiseen aikaan verrattuna eurolla saa siis 10 % vähemmän bahteja. Se on huono uutinen niille, joiden palkka tulee euroissa.

Eipä Thaimaassa silti nälkään kuole. Neljällä eurolla saa edelleen hyvän riisiannoksen ravintolassa, mutta sähköön ja kahviin jää entistä vähemmän rahaa.