Ylpeys ja värioppi

”Sehän on vain sateenkaari.”
”Ei, oikeassa sateenkaaressa on seitsemän väriä.”
”Miksi Jeesuksella on sateenkaarilippu?”
”Koska suurin on rakkaus.”

Huokaus. Olen yrittänyt olla seuraamatta tätä kirkollista teemakeskustelua, mutta en ole onnistunut. Erityisesti olen yrittänyt vastustaa kiusausta kirjoittaa asiasta mitään. Mutta koska hiljaisuuskin on joidenkin mielestä kannanotto, niin kirjoitan nyt jotakin.

Minua harmittaa se, kun rakkauteen vetoamalla haavoitetaan tahallaan. Pahimpia ilkeilijöitä ovat usein he, joiden pitäisi olla esikuviamme: papit, poliitikot ja kirkon luottamushenkilöt. Erityisen surullista on se, että me kirkon viestijät käytämme Luojalta saamaamme sanankäytön taitoa toistemme kampittamiseen, nälvimiseen, näsäviisasteluun ja jankkaamiseen. Jos emme keksi muuta riidanaihetta, kinastelemme sateenkaaren värien määrästä.

Eniten kuitenkin harmittaa se, että kristityt ovat alkaneet jakaa toisilleen eroa kirkosta -linkkejä. Yritä siinä nyt tehdä vaikka lähetystyötä, kun osa porukasta nimittää kirkkoamme milloin babyloniksi, milloin sodomaksi ja milloin gomorraksi. ”Lähtekää heidän joukostaan, ettette itsekin saastuisi!” Mikä olisi se parempien pyhien yhteisö, johon pitäisi liittyä? Kun googletin hakulauseella ”oikeaoppinen ja erehtymätön kirkko”, hakutuloksia oli nolla.

Mutta vielä tuohon sateenkaareen. Siinä ei ole värejä kuutta eikä seitsemää. Värejä on rajaton määrä, mutta ihmissilmä pystyy erottamaan niistä vain joitakin kymmeniä, ja vain osalle niistä ihminen on keksinyt nimen.

Koska nimeämisen kykymme on rajallinen ja nimittelyn kykymme rajaton, kannattaisikin ehkä vain katsella ja ihmetellä Luojan luomistyötä. Siinä jokainen västäräkkikin on erilainen.