Lähdössä interrailille

Ensi viikolla alkaa seurakuntavierailujaksomme. Kuten jo edellisessä postauksessa mainitsin, olo on kuin reilaamaan lähtiessä: tämä on kihelmöivän jännää. Lähettäjäseurakuntamme ovat alusta asti olleet minulle erityisen tärkeitä, ja on hienoa päästä lopultakin näkemään lähettäjämme kasvoista kasvoihin. Lisäksi Suomessa on paljon paikkoja, joissa en ole ikinä päässyt käymään, koska kaikki vapaa-aika on aina mennyt mökillä. Suomen tuntemuksessani on siis suuria aukkoja.

Tässä tämänhetkiset mielikuvani paikoista, joissa tulemme käymään, älkää naurako:

Jyväskylä
Jylhiä, huikeita maisemia. Kaunista suomen kieltä. Hotelli Laajavuori, jossa olemme viettäneet joskus hiihtolomaa. Opettajankoulutuslaitos. Mäkihyppyä.

Iitti
Ilkan syntymäpaikka. Vetoisa vanha kansakoulu, jossa Ilkka sai paljon korvatulehduksia. Täällä meille luvattiin historian ehkä villein rippikouluryhmä opetettavaksemme. ❤️

Mäntsälä
Nopea junayhteys. Mökkireitti lapsena. Kake Singersin kaamea laulu. (Olen luvannut Ilkalle viisi euroa, jos hän aloittaa saarnansa laulamalla Mäntsälä mielessäin. Tosin luulen, että mäntsäläläiset ovat lopen kyllästyneitä koko biisiin.)

Rauma
Jännin kaikista. Meillä ei ole minkäänlaisia siteitä Raumalle päin. Kaikkiin muihin lähettäjäseurakuntiimme meillä onkin jonkinlainen luonteva sidos, mutta Rauma on täysin tuntematonta maaperää. Pitsiä, puutaloja, vahvat ja pitkät omat perinteet? Kieli, josta emme todennäköisesti ymmärrä mitään? Muistan vieläkin, kuinka alakoulun aapisessa esiteltiin suomen kielen murteita. Rauman murteen kohdalla oli tällainen keskustelu: ”Tosa osnuu hattus.” ”Niiksnää luulet.” Koko pääkaupunkiseutulainen luokkamme tavasi keskustelua ymmärtämättä yhtään mitään. Opettaja kysyi, mitähän tuossa puhutaan, mutta kukaan ei keksinyt. Tohkeissani näytin keskustelun äidillenikin, ja hän ymmärsi sen heti! Aivan ihmeellistä. Aikuiset ovat käsittämättömän viisaita.

Tikkurila
Tämä on tuttu, meidän oma kotiseurakunta. Jokohan sisäilmaongelmista kärsinyt kirkko on saatu remontoiduksi?

Rautalampi
Kaunista Suomea, ihanaa luontoa. Aitoja ja rehtejä ihmisiä. Sisukkuutta, sydämellisyyttä ja sitkeyttä. Roudan alta löytyy paljon elämää ja lämpimänä sykkivä sydän. Jos jostain haluaa vielä löytää suomalaista sisua, täältäpäin voisi lähteä etsimään. Kaunis vanha puukirkkko.

Kitee
Sama kuin Rautalampi. (Jos yhtään tunnen ihmisluontoa, kiteeläiset ovat tällaisesta rinnastuksesta todennäköisesti kauhuissaan.)

Kannelmäki
Örveltäviä humalaisia aukiolla. Halpaa pitsaa. Kirjasto, ilmaisia leffoja, nuorisotalo.

Paavali
Vanhoja tuttuja, telkkaripappi, kukkaan puhjennut nainen.

Särkisalo
Merta, kaunista merellistä luontoa, hyvinhoidettua ja nättiä länsirannikkoa. Ilkan sisko kanttorina. Valovoimaisen, pitkäaikaisen Thaimaan-lähetin Lilja Kinnunen-Riipisen vaikutusaluetta.

Matkailu avartaa. Ehkä teen uuden postauksen vierailun jälkeen? Silloin olen varmasti viisaampi.

20190519_113829

Mökiltä löytyy kaikenlaisia aarteita