Uusi laituri laineille — kesä Suomessa voi alkaa

Tein laituritilauksen kesäasunnollemme jo keväällä Bangkokista käsin. Vertailussa oli neljä laiturivalmistajaa, joista päädyin Suomen Laiturikauppaan. Heillä on tarjolla sellainen muoviponttonilaituri, jonka voi huoletta jättää järveen talveksi. Valmistaja on luvannut ponttoneille 10 vuoden takuun. (Edit: mutta asentamisen jälkeen ei ole vastannut yhteenkään lukuisista viesteistäni.)


Laituri ja käyntisilta oli tehtaalla valmiiksi kasattu. Taittuvat uimaportaatkin oli jo valmiiksi kiinnitetty. Rahdilla oli näin ollen sekä pituutta että leveyttä, mutta mökkitiemme tiukoista kurveista selvittiin silti…


…melkein. Takapyörä pääsi peruuttaessa putoamaan ojan puolelle. Onneksi auto oli neliveto ja mukana oli taljat. Pian laiturin matka kohti rantaa pääsi jatkumaan.


Pieniä haasteita oli myös ahtaassa rannassa, sillä laituria ei päässyt kippaamaan suoraan veteen. Vanha laituri sai toimia alustana vesille laskua varten.


M6-laituri laskettiin vesille ensimmäisenä. M tarkoittaa ilmeisesti muoviponttonia ja 6 sitä, että ponttoneita on 6 kpl. Laiturin päällä kuljetettiin yhteensä 300 kg:n edestä betonisia ankkurikiekkoja. Niillä laiturin saa pysymään paikallaan. Mitään tolppia ei siis tarvita, mikä on hieno juttu.


Kettinkiä kului yhteensä 60 metriä. Sen avulla laituri kiinnitettiin jokaisesta kulmastaan noin 15 metrin päähän, neljään eri suuntaan. Tällainen pitkähahlokettinki ei muuten ole ihan halpaa tavaraa: pelkästään kettingin hinnaksi tuli 700 euroa.


Kettinki kiinnitettiin laiturin sisäpuolelle, kansilautojen alle. Kun muutaman kansilaudan ottaa irti, pääsee käsiksi kiinnitykseen ja voi tarvittaessa hienosäätää laiturin sijaintia.


Rannan puolelle ei laitettu betoniankkureita vaan kierrettävät maa-ankkurit. Ranta oli melko kivinen, joten maa-ankkurit eivät asettuneet paikalleen aivan ensi kiertämällä.


Laituri alkaa olla oikeassa kohdassaan. Vasemmalla on 5 x 0,80 metrinen käyntisilta, joka on saranoilla kiinni laiturissa. Rannan päässä on rullat, joiden avulla käyntisilta liikkuu kivilaiturin päällä. Myöhemmin rullat tulevat pyörimään itse tekemäni kivilaiturin peittävän laudoituksen päällä.


Hyvästi, vanha laituri! Olit palvellut yli 60 vuotta.


Tässä se nyt on! Hienompi kuin uskalsin odottaa. Ja tukeva kuin mikä. Ei paljon heilu edes tuulella. Kunhan ilma vähän lämpiää, tuon sinne tuolit ja pöydän, ja tarjoan rakkaalleni aamukahvit.