Lentohäpeä

”Vietin joulun serkkuni luona Sisiliassa. Hävettää vieläkin. Photoshoppasin ottamani selfien niin, että taustalla näkyy Välimeren sijasta Vantaan kaupungintalo.”

Törmäsin tänään ensimmäistä kertaa sanaan lentohäpeä. Löysin sen Suomen Kuvalehden otsikosta: ”Lentohäpeä ei piinaa Finnairin asiakkaita.” Ilmeisesti kuitenkin pitäisi piinata. Nykyään lentämisen pitäisi aiheuttaa häpeää.

Häpeän lisäämiseksi esimerkiksi Ruotsissa onkin perustettu sosiaalisen median ryhmiä, joissa voi ilmiantaa sellaisia julkisuuden henkilöitä, joiden on nähty nousevan lentokoneeseen. Entisajan jalkapuu on nykyään Face-poo.

Jos joku kuitenkin kärsii lentohäpeästä, mistä apu? Jos on käytännössä pakko lentää, tai jos se on ympäristön kannalta vähiten saastuttava vaihtoehto, miten häpeäongelman voisi ratkaista? Psykologina ehdottaisin ensimmäiseksi ratkaisukeskeistä terapiaa. Jos se ei toimi, seuraavaksi kognitiivis-behavioristista terapiaa. Jos sekään ei toimi, lopulta psykoanalyysiä. Sen jälkeen ei takuulla ole varaa lentää.

Myös asian avoin ja rehellinen jakaminen esimerkiksi vertaisryhmässä voi toimia. Tärkeintä on, että lentohäpeän kanssa ei jää yksin.

Rohkeimmat uskaltautuvatkin avautumaan lentohäpeästään julkisesti. ”Aion hyvittää viimeisimmän lentoni maksamalla neljä euroa Zimbabween. Minulla ei ole aavistustakaan, mitä rahallani siellä tehdään, mutta se ei ole tässä tärkeää.” Ajatus on sama kuin kolehdissa: tärkeintä ei ole se, kuinka paljon annan vaan se, vaan että käteni käy todistettavasti kolehtihaavissa.

Ennen ihmiset puhuivat lentopelosta — paitsi ne, joita oma lentopelko todella hävetti. Nyt lentopelon tilalle on noussut lentohäpeä. Se sana on suorastaan nousukiidossa.

En tunne lentohäpeää. Sen sijaan tunnen lentomyötähäpeää. Lentomyötähäpeäni kohdistuu heihin, jotka tykkäävät osoitella sormellaan muita ja samalla kerskailevat omilla ilmastoteoillaan. ”Hei, me ei lennetä!”

Good for you.