Silta, joka jää rakentamatta

”Tavoitteenamme on toimia sillanrakentajana kirkon, yhteiskunnan ja ihmisten välillä.”

Näin todetaan vuoden 2019 Kirkkopäivien juhlaseminaarin esittelyssä. Kyseinen tavoite on Kirkkopäivien järjestäjän Kirkkopalvelut ry:n tavoite. Juhlaseminaarissa puhuvat professori Ilkka Huhta ja dosentti Mikko Malkavaara.

Paitsi että eivät puhu. Kirkon, yhteiskunnan ja ihmisten välillä on nimittäin niin suuri kuilu, että mitään siltoja ei kannata yrittää rakentaa. Juhlapuhujat ilmoittivat jäävänsä pois sen jälkeen, kun Jussi Halla-ahon ja Joonas Nordmanin kutsumisesta syntyi kohu.

Se, että Halla-aho herättää tunteita, ei ole yllätys. Ei myöskään se, että Teemu Laajasalo herättää tunteita — onhan hän syyllistynyt kirjanpitorikoksen lisäksi Halla-ahon kutsumiseen Kirkkopäiville.

Siitä olen kuitenkin yllättynyt, että myös Nordmania pidetään niin huonona valintana. Joidenkin mielestä koomikon mukanaolosta nimittäin seuraa automaattisesti, että tilaisuudessa naureskellaan hauskoille jutuille. ”Tilaisuus, jossa aiheesta lohkaistaan hauskoja juttuja ja nauretaan päälle, ei sovi teemaan.” Näin toteaa Huhta.

En lakkaa ihmettelemästä sitä, miten niin moni tuntuu jo etukäteen tietävän, kuinka keskustelu etenee.

Kyllä koomikkokin voi puhua vakavasti. Olen itse kuullut. Ei koomikon mukanaolo automaattisesti tarkoita sitä, että tilaisuudessa kehitetään Putous-hahmoja. Puhumattakaan siitä, että siellä naureskeltaisiin rasismille tai väkivallalle. Jos näin käy, toivon että asioihin puuttuu tapahtuman järjestäjien lisäksi virkavalta.

Se, että tilaisuudessa ”etsitään kiusaamisen ja komedian rajoja”, tuskin tarkoittaa sitä, että rajoja etsitään kiusaamisen ja komedian keinoilla.

Paine piispa Laajasalon vetämän keskustelutilaisuuden peruuttamiseen on jo sen verran kova, että Kirkkopäivillä tuskin keskustellaan sopivan ja sopimattoman rajoista.

Eikä tarvitsekaan. Se keskustelu näyttää olevan jo käyty.