18 kuukautta, 18 kuvaa. Thaimaan ensimmäinen työkausi Ilkan silmin.

1 lahto Suomesta
1.  Tyypillinen työmatkani Bangkokiin on yleensä kestänyt viikon. Tästä 1.11.2017 alkaneesta reissusta oli tulossa vähän pitempi.
2 kukkanäyttely
2.  Ensimmäinen tehtävämme Bangkokissa oli asunnon etsiminen. Kävimme katsomassa viisi ennalta valittua kohdetta, ja niistä löytyi nopeasti mieleinen.
3 kielikoulu
3.  Maa, maa, maa, maa, maa. Yksi sana, monta merkitystä. Ensimmäiset kolme kuukautta uurastimme Sadun kanssa kielikoulussa.
4 cappuccino kevytmaidolla
4.  ”Cappuccino kevytmaidolla, kiitos.” Aina ei kommunikaatio thaikielellä mennyt suunnitelmien mukaan. Pysyimme silti päätöksessämme: englantia emme puhu ellei ole pakko.
5 kauneimmat
5.  ”On hanget korkeat…” Pian Thaimaahan muuton jälkeen pääsimme laulamaan Kauneimpia joululauluja lämpimässä talvisäässä.
6 santitham haat
6.  Osallistuimme myös aitoihin thaimaalaisiin häihin. Im ja Pui kotiseurakunnastamme Santithamista sanoivat toisilleen ”tahdon”.
7 hautajaiset
7.  Oltuamme vasta pari kuukautta Thaimaassa saimme kuulla, että isäni oli joutunut sairaalaan. Ehdimme juuri ja juuri jättämään hyvästit ennen kuin isä nukkui pois.
8 liikenne
8.  Liikkuminen Thaimaassa vaatii suunnitelmallisuutta. Taksilla pääsee mukavasti perille, jos on aikaa, hermoja, vähän kielitaitoa ja kännykässä navigaattori.
9 naispapit
9.  Kielikoulun jälkeen alkoivat ”oikeat” työt. Ensimmäinen iso uutinen oli naisten vihkiminen papeiksi Thaimaan luterilaisessa kirkossa.
10 myanmar kuvituskuva Yangon riisi
10.  Seuraava työmatka suuntautui Myanmariin. Kuvassa paikallinen riisikauppias odottamassa asiakkaita.
11 hanoi elokuu 2018
11.  Ehdimme käydä myös Hanoissa. Vietnam on aikaisemmin ollut yksi Lähetysseuran kohdemaista.
12 juhlat syyskuu
12.  Loppukesän 2018 ykkösuutinen oli Villisikojen pelastuminen Tham Luangin luolasta. Bangkokissa pystytettiin juhlateltta pelastussukeltajien kiitosjuhlaa varten.
13 IDC
13.  Kaikille elämä Thaimaassa ei ole juhlaa. Tutustuimme turvapaikkaa hakeneeseen perheeseen, joka on joutunut olemaan yli vuoden ajan säilöönottokeskuksessa Bangkokissa.
14 kivinaiset
14.  Kivimiesten morsiamet. Tämä kotitalomme katolta nappaamani kuva meni niin sanotusti viraaliksi. Kuva pääsi myös mm. Maikkarin ja Sanomien uutismedioihin.
15 laos rouva-man
15.  Jos Bangkokissa oli kivinaisia, todellinen rautarouva löytyi Laosista. Riisinviljely on rankkaa hommaa. Lähetyssseuran antamien oppien avulla sato on kuitenkin runsas.
16 kambodza 19_2-2019
16.  Suurimman osan Thaimaan ulkopuolelle suuntautuvista matkoistani tein Kambodžaan. Helmikuun 19. päivänä siellä vietettiin buddhalaista Meak Bochea -juhlaa.
17 kaski
17.  Thaimaa on koko alkuvuoden 2019 ajan kärsinyt epätavallisen huonosta ilmasta. Suurimpia syitä tähän ovat peltojen kaskeaminen ja metsän polttaminen.
18 maisema
18.  Ensimmäinen työkautemme Kaakkois-Aasiassa päättyy huhtikuun 2019 lopussa. Touko- kesäkuussa kierrämme kertomassa työstämme suomalaisissa tukijaseurakunnissamme. Toivottavasti nähdään silloin!

Kuvat: Ilkka Koivisto