”Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vaimenna ääni toisen maailman.”

Oikein, mutta vain melkein. Dietrich Bonhoefferin kirjoittama ja Anna-Maija Raittilan suomentama virsi nimittäin kuuluu näin: ”Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman.”

Inhimillinen luonto tahtoo vaimentaa vastustajan, toisinajattelijan, väärässä olijan, väärin puhuvan, väärää poliittista kantaa edustavan ja ennen kaikkea väärin uskovan. Se tahtoo vaimentaa vihollisen niin Sri Lankassa, Suomessa kuin sosiaalisessa mediassa. Tehokkaimpia vaimentamisen keinoja ovat miekka, uhkaus ja uhriutuminen.

Jeesuksen elämä on esimerkki toisenlaisesta suhtautumistavasta. Muistan vain kaksi tapausta, joissa Jeesus sanoi: ”Vaikene.” Kummallakaan kerralla hän ei sanonut sitä ihmiselle. Ensimmäisellä kerralla hän sanoi näin riivaajalle. Silloin ihminen parantui. Toisen kerran Jeesus sanoi näin myrskylle: ”Vaikene, ole hiljaa!” Silloin myrsky vaikeni.

Edes Jeesuksen ylösnousemus ei vaimentanut pahan ääntä. Päin vastoin, pahuus tuntuu vain lisääntyvän. Pahan äänen vaimentaminen väkivallalla tai häikäisevällä argumentointitaidolla ei ole myöskään kristityn kutsumus. Kristityn kutsumus on vahvistaa hyvää: kaikkea sitä, mikä on hyvää, oikeaa ja puhdasta, mikä vain ansaitsee kiitoksen. 

Se on toisen maailman ääni.