Henki, jota ei oteta.

”Ei kukaan sitä minulta ota, vaan minä annan sen itsestäni.”

Johanneksen evankeliumi on ytimessä. Jeesus kuoli, mutta hänen henkeään kukaan ei voinut riistää. Ei edes Isä ottanut hänen henkeään: Jeesus antoi sen.

Mihin Jeesus antoi henkensä? Isän käsiin, mutta vain hetkeksi, saadakseen sen pian takaisin. Kenelle Jeesus antoi henkensä? Meille, koko elämämme ajaksi. Vain pari päivää kuolemansa ja ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus nimittäin sanoi: ”Ottakaa vastaan Pyhä Henki.” Sen jälkeen hän antoi henkensä — vielä kerran. Ja antaa yhä.

Kaksi asiaa ansaitsee erityisen huomion. Ensinnäkin: kaikkein ankarimmankin epätoivon hetkellä Jumala on antaja, ei ottaja. Toiseksi: Jumalan motiivina ei ole viha vaan rakkaus. Vihainen jumala vaatii lepytysuhreja, rakastava Jumala ei vaadi mitään. Hän uhrautuu itse.

Jumalan Henkeä ei oteta, se annetaan.