Notre Dame, väärin lahjoitettu?

On yksi asia, jota en lakkaa ihmettelemästä. Nimittäin se, että aina kun joku lahjoittaa varoistaan hyväntekeväisyyteen, löytyy joku toinen, jonka mielestä rahat olisi pitänyt antaa jonnekin muualle. Samalla joku kolmas ennättää jo laskemaan, mitä kaikkea muuta vastaavalla summalla olisi saanut. Poliorokotus tuhannelle lapselle, moottoritie Tampereelta Ouluun. Tai mitä tahansa muuta, sillä ”eikö täältä lähempääkin löytyisi jokin kohde?” 

Tuorein esimerkki on tietenkin Notre Dame. Sen kunnostamiseen on tähän mennessä kerätty varoja arviolta miljardi euroa. Niin rikkaat kuin köyhätkin ovat antaneet omastaan. Ja paino on sanalla omastaan. Keneltäkään ei ole varastettu, eikä tietääkseni ainakaan suomalaisten verorahoja olla käyttämässä tähän.

Joillekuille ei edes riitä, että arvostelee toisten tekemiä lahjoituksia. He rientävät julistamaan omaa sydämensä kovuutta: ”Senttiäkään en anna!”

Jeesuksella oli sanottavansa vastaavaan tilanteeseen. Kun vertauksen viinitarhan omistaja maksoi kohtuuttoman suuren palkan pätkätyöläiselle ja tästä sitten valitettiin, viinitarhan omistaja sanoi: ”Kai minä saan omallani tehdä mitä haluan? Katsotko sinä karsaasti sitä, että minä olen hyvä?”

Jos kaikki Notre Damen lahjoituksista nurisijat laittaisivat omat tikkunsa ristiin, maailman köyhille kertyisi nopeasti muutamakin lisämiljardi. Mutta näin tuskin käy. Autuaampaa on arvostella kuin antaa.

Ymmärrän, että Notre Dame on monelle ei-ranskalaiselle yhdentekevä, jopa etäinen. Marian rukoileminen ja pyhimysten palvonta ovat asioita — vain muutama mainitakseni — joihin minunkaan luterilainen uskoni ei taivu. (Totta puhuen ei se taivu kaikkeen luterilaiseenkaan.) Mutta silti: Notre Dame edustaa myös asioita, jotka ovat hyviä, oikeita ja ennen kaikkea kauniita.

Notre Dame on huikean hieno tapa julistaa Jumalan kunniaa inhimillisen ymmärryksen ja taiteen keinoin.

notre-dame-kuva.jpg

3 comments

  1. Tai Matt 26:8-9 kun nainen voiteli kalliilla öljyllä Jeesuksen pään ja opetuslapset paheksuivat rahan tuhlausta. 😊

    Liked by 1 henkilö

  2. Just tasan näin! Ihminen voi tuhlata satoja euroja (turhiin) joululahjoihin, mutta arvostelee sitä, joka antaa pari euroa johonkin keräykseen. NotreDame ei ole etäinen: olemme kihlautuneet siellä🥰. En ole kuitenkaan antanut (vielä) mitään keräykseen, joten saamapuolella tässä ollaan…

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.