Väärin kutsuttu

Missä kaksi tai kolme miestä kokoontuu…

”Helsingin piispa Teemu Laajasalo etsii ilon, ivan, komedian ja kiusaamisen rajoja puoluejohtaja Jussi Halla-ahon ja koomikko Joonas Nordmanin seurassa.” Näin kertoo Kirkkopäivät tiedotteessaan. Kyseessä on yksi vuoden 2019 Kirkkopäivien ohjelmanumeroista.

Mutta tämä oli monille liikaa. Yksi syy on se, että molemmat Laajasalon kutsumista vieraista ovat miehiä. Kyseessä on näin ollen all male panel. Asiaan reagoi mm. Kaarina Hazard. Hazard tietää myös kertoa, että ivan, komedian ja kiusaamisen rajoja ei tarvitse etsiä, koska minkäänlaisia rajoja ei tarvita! Tämä käy ilmi hänen twiitistään piispa Teemu Laajasalolle:

”Hei @teemulaajasalo – tuntuuko sinusta siltä, että naiset ovat viime aikoina hyppineet nokille ja ne on hyvä näin miehissä panna ruotuun? Mitäpä naiset soveliaasta puheesta tietäisivätkään, nuo huorat. Julkinen puhe ja huumori, ne ovat miehistä miesten asiaa! #allmalepanel”

Näyttökuva 2019-4-16 kello 13.11.06.png

Kahden miehen, Nordmanin ja Halla-ahon kutsuminen on torpattu yleisemminkin.

On sanottu, että kutsumalla vihapuheista tuomitun kirkko (tai ainakin Laajasalo) ”normalisoi vihapuheen”. Samalla logiikalla kirkko on normalisoimassa myös murhaamisen, sillä erääseen toiseen keskustelutilaisuuteen on piispa Jari Jolkkosen toimesta kutsuttu kolmoismurhaaja Lauri Johansson.

Kirkkopäivät normalisoi myös rikkauden, koska yksi kutsutuista on Björn Wahlström. Enää puuttuu, että kirkko normalisoisi oluenjuonnin kutsumalla… hetkinen… juuri tulleen tiedon mukaan myös kirkkokaljojen järjestäjänä tunnettu Kari Kanala on kutsuttu. 

Väärin on tietenkin myös se, että ongelmista ylipäänsä keskustellaan. Avointa keskustelua sopii kyllä kuuluttaa juhlapuheissa ja kirkon strategioissa, mutta eihän se nyt hyvänen aika voi tarkoittaa sitä, että näin oikeasti myös tehtäisiin!

Tätä pahojen poikien (Nordman on myös paha, koska hän on Laajasalon kaveri) ”paneelia” on kritisoitu myös siitä, että siinä ei ole mukana yhtään kiusattua. Toisin sanoen kenelläkään panelisteista ei ole kokemusta siitä, millaista on olla jatkuvan maalittamisen tai pahanpuhumisen kohteena.

Hmm.

Hyvä kirkko, ehdotankin, että palaat takaisin kuplaan. Älä ainakaan ota mallia sellaisesta hengenmiehestä, joka todistetusti halusi keskustelella kaikenlaisten pikkurikollisten kanssa. Kutsui heitä jopa seuraajikseen.

Ja tähän loppuun vielä välttämätön loppukaneetti. Koska tiedän, että nykyään kaikissa asioissa saa olla vain jyrkästi puolesta tai vastaan, totean että en pidä sen enempää Nordmanin ivasta kuin Halla-ahon johtaman puolueen epähumaanista politiikasta. Maahanmuuttajien — sen enempää kuin syntyperäisten suomalaistenkaan — panettelu ei kuulu niihin ”kristillisiin arvoihin”, joita kyseinen puolue väittää vaaliohjelmassaan edistävänsä.

Mutta juuri tämän takia haluaisinkin kuulla näistä asioista keskusteltavan. Siitäkin huolimatta, että juuri minua ei ole kutsuttu paneeliin mukaan.