Kun muistitila loppuu kes

Olen kehitellyt erilaisia muistisääntöjä thaikielen sanojen erikoisen kirjoitusasun muistamista varten. Erityisesti tietyn S-kirjaimen (ศ) muistaminen on haastavaa. 

Muistisääntöni — sittemmin huonoksi osoittautunut — on seuraava: Erään ilmajuna-aseman nimi alkaa ศ-kirjaimella. Niinpä olen sijoittanut suuren joukon ศ-kirjaimen sisältäviä sanoja mielikuvissani juuri tälle asemalle. Ongelma on nyt siinä, että tuo asema alkaa olla täynnä. Siellä ei ole tilaa uusille ศ-sanoille. Lisäksi asemalla ennestään olevat sanat ovat ruvenneet kinastelemaan keskenään. ”Minä olin täällä ensin, mene pois.” ”Älä töni, tarvitsen ympärilleni enemmän tilaa.” ”Kaikki oli täällä niin hyvin kunnes sinä tulit.”

Sama ongelma on läheisellä jalkapallokentällä, jonka vuokrasin L-kirjaimeen (ล) päättyville sanoille. Sekin alkaa täyttyä. Mikä pahinta, vuokrasopimusta on mahdoton tässä vaiheessa enää purkaa. 

Miksi varasin näille sanoille jalkapallostadionin? Syy on looginen. Sana ”jalkapallo” lausutaan thaikielessä ”futboon”. Ei siis futbool vaan futboon. Itse asiassa kaikki L-kirjaimeen päättyvät sanat lausutaan N-kirjaimeen päättyviksi. Siispä kun näen sanan, joka päättyy L-kirjaimeen, mieleeni tulee jalkapallo. Jalkapallostadionilla on jo nyt pelaamassa mm. sellaisia ryhmiä kuten sairaanhoitajat, ihmiskunta, armeija ja hedelmät.   

Tila- ja muistiongelmien kanssa täällä siis kamppaillaan. Seuraava haaste on löytää riittävän tilava paikka, johon sijoittaa kaikki muistisäännöt.   

b13efde5-0e1b-42a0-8646-098e696c2f68