Sain ystävän

Kävelin Neon-iltatorin läpi. Tein samaa mitä moni muukin täällä ruuhkaisessa Bangkokissa: katsoin kännykkääni kävellessäni. Olin ajatuksissani. 

Kun nostin katseeni, suoraan edessäni seisoi kaksi henkilöä. Heidän ohitseen olisi ollut mahdoton päästä, joten en edes yrittänyt. Katsoimme toisiamme hetken. Toinen heistä, mies, alkoi esittää minulle kysymyksiä: Mistä tulen? Missä asun? Olenko yksin? Missä vaimoni on? Miksi hän on Kambodžassa? Kuinka pitkään olen oleskellut maassa? Vastailin thaikielellä niin hyvin kuin osasin. Oli pakko osata, ajattelin. 

Seurasi vielä muutama lisäkysymys. Lopulta sama henkilö ojensi eteeni suuren laminoidun paperin kehottaen tekemään valinnan. Mietin tarkkaan. Halusin valita oikein. Sanoin, että en syö possua enkä nautaa, mutta jos olisi soijassa paistettuja nuudeleita jonkinlaisen vihreän kanssa, niin se kävisi.

Toinen henkilöistä, nainen, ohjasi minut pöytään. Hän kohotti kätensä. Nainen halusi, että teen yläfemman hänen kanssaan ja vakuutan olevani hänen ystävänsä. Kysyin ensin hänen nimensä. Nat, kuului vastaus. Pyysin häntä kirjoittamaan sen paperille. Hän kirjoitti: นัท. Se on thaikieltä ja tarkoittaa: Nat. 

Odottaessani ruoan valmistumista keittiön edessä syntyi hässäkkä. Kaikki osoittivat pöytääni. Kysyin tarjoilijalta, mistä on kyse. Ongelmia kuulemma oli, mutta niiden syynä en ollut minä. Samassa pöydässi oli vain hetkeä aikaisemmin istunut suuri kiinalaisseurue, jonka juomalaskun maksaminen ei kuulemma ollut sujunut kaikkien thaiteen sääntöjen mukaisesti.

Kun olin maksanut laskun, tarjoilija halusi minulta vielä kerran vakuutuksen. ”Pen phyan Nat mai”, hän kysyi ja nosti jälleen kätensä. Sanoin että kyllä, ystäviä ollaan.

Niitä ei täällä Thaimaassa ole yhtään liikaa.