Kiitos, rotta.

Pekka Holappa, äitini isä, on aina ollut minulle etäinen. Syy siihen on yksinkertainen: hän kuoli kaksi vuotta ennen kuin synnyin. Mutta tänä jouluna Pekka Laurinpoika Holappa on tullut minulle läheisemmäksi. Viettäessäni joulua äitini luona olen nimittäin lukenut kahta kirjaa: isäni kirjoittamaa Puolangan poluilta — kappale Holapan suvun vaiheista ja Mikko Moilasen toimittamaa Oamunroapiskosta illankuhveeseen — murretarinoita Puolangalta.

Pekka Holappa syntyi Puolangan Aittokylässä. Ennen ensimmäistä maailmansotaa hän meni kahdeksi vuodeksi siirtolaiseksi Amerikkaan. Merimatka kesti lähes kolme viikkoja ja oli täynnä vaaroja. Näin Pekka kertoi vuonna 1960: ”Hirveä myrsky oli. Ja se rappaosi se laeva, ettei olluk kulukieta. Ja sese oli jänneä kun tuota soatiin sinne ruumaan tieto että laeva oli särkyny. Ni, sitä kun ei soatu paekalla sitä tietoa että miten seon särkyny, että onko siihev vuoto tulluv vae muu. Van seoli konneisto vaer rappaosi siitä, että ei olluk kykkyö kulukea. Kaksi vuorokaotta oltiin tuuliajolla siellä Aklantilla. No sittä tuli pelastuslaeva ja se otti sem meijäl laevav varpin nennääj ja vei monijaan kaopunni etustalle.”

Kiinnostuneille tiedoksi, että Puolangan murteessa sanan lopussa oleva n-kirjain ääntyy usein seuraavan sanan alkukirjaimen mukaisesti. ”sem meijäl laevav varpin nennääj” = sen meijän laevan varpin nennään”.

Amerikassa Pekka matkasi Michiganin osavaltioon suurten järvien seudulle. Siellä hän meni mainariksi kuparikaivokseen. Työpäivät kestivät kaksitoista tuntia. Eräällä lounastauolla Pekka laittoi hattunsa maahan, mutta mitä tapahtuikaan: ”Rotta tullah hiipi siihej ja tarttu hatul laetaa hampaej ja lähti viemään sitä minu hattuo! Ja minähäj jäläkee että en kaet minä hattuoni anna.”

Heti kun Pekka oli lähtenyt rotan perään, kalliosta putosi kivi juuri siihen paikkaan. ”Seoli semmone Jumalav varijelus. Jos minoesi istunus siinä ni seosij justiim minum peähäm puonnus se, melekonen kivi. Se rotta sae sen aekaan ku se lähti sitä hattuo hivuttammaan.”

Isoisäni syntyi vuonna 1881. Oheinen kuva on otettu Amerikassa vuonna 1910. Holappa Road on tänäkin päivänä yksi Michiganin osavaltiossa sijaitsevan South Rangen teistä.

kirjoitti: Ilkka — kiitos rotan ja Jumalav varijeluksen.