Jeesus jättiläissimpukassa

Tiimissämme on useampi kielityötä tekevä ihminen. Arvostan heidän työtään valtavasti.

Jonkin aikaa sitten kuuntelin korvat höröllä heidän jutusteluaan. Oli kutkuttavaa kuulla niistä haasteista, joihin raamatunkääntäjät työssään törmäävät.  Joskus kielessä ei nimittäin yksinkertaisesti ole olemassakaan sanaa, jota alkutekstissä käytetään.

Esimerkiksi sana ”seimi” puuttui erään heimon kielestä kokonaan, sillä heimolaisilla oli tapana käyttää jättiläissimpukoiden kuoria eläinten ruokinta-astioina. Eiväthän he näin ollen ihmisten nikkaroimia seimiä tarvinneet! Luukkaan evankeliumissa kuitenkin todetaan, että Maria synnytti pojan, esikoisensa, kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen. Miten sana ”seimi” siis pitäisi kääntää tämän heimon kielelle?

Heidän Raamattuunsa kirjoitettiin lopulta, että Maria synnytti pojan, esikoisensa, kapaloi lapsen ja pani hänet jättiläissimpukan kuoreen.

Miten kaunis kielikuva!

Jättiläissimpukassa lepää jättiläishelmi.

 

250px-Tridacna_gigas.001_-_Aquarium_Finisterrae.JPG

Unknown-2.jpeg

4 comments

    • Jep. Kurkkukivun takia en voinut osallistua keskusteluun, mutta kuuntelin suurella sydämellä. Olen itse aloittanut yliopisto-opinnot germaanisesta filologiasta ja kielitieteestä joskus pienenä tyttönä. Ajattelin silloin, että lähden jonnekin Papualle raamatunkäännöstyöhön. No, ihan eri urille ajauduin, mutta rakkaus aiheeseen jäi.

      Tykkää

    • Vielä huikeampi oli juttu heimosta, jolta puuttui kokonaan anteeksi saamisen ja anteeksi antamisen käsite. Koko ajatus oli heille aivan vieras, joten eipä heillä tietenkään ollut minkäänlaista sanaakaan sitä kuvaamaan. Verikostolla oli heillä aina hommat hoidettu. Lopulta heidän Raamattuunsa otettiin anteeksiantoa kuvaamaan käsite, jonka he ymmärsivät mutta joka meille taas on aivan kummallinen. Se liittyi muistaakseni jollain tavalla kookospähkinöiden käsittelyyn.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.