Kristinusko tarvitsee seimen teologeja.

Enkeli taivaan lausui näin: ”Älkää pelätkö vaan iloitkaa. Tänään te saitte pelastuksen. Hän makaa seimessä.”

Kriittinen luterilainen lausui näin: ”Hieno juttu. Mutta missä on risti?”

Olen kuullut elämäni aikana monta hyvää saarnaa, jotka saarnakriitikon mielestä ovat kuitenkin jääneet pahasti vajaiksi: niistä on puuttunut maininta rististä.

Minulla ei ole mitään ristin teologiaa vastaan. Itse asiassa jouluevankeliumi ja ristin teologit puhuvat samasta asiasta: Jumala laskeutui alas kunniastaan ja tuli osaksi tätä kipujen maailmaa. Ihmisen ei enää tarvitse tavoitella täydellisyyttä, sillä täydellinen tuli ihmiseksi.

”Hieno juttu, mutta missä on risti?”

Entä jos oikea kysymys olisikin vaihteeksi: Missä on seimi? Missä on elämää? Minne voisin tuoda omat lahjani? Näihin kysymyksiin vastaamaan tarvittaisiin seimen teologeja.

Risti on hullutus, mutta ei seimikään ole helppo. Seimessä makaa Jumala, joka ei puhu mitään.

4 comments

  1. Tulin juuri meidän taloyhtiön joulunavauksesta: valot pihakuuseen ja pitkin pihaa pensaisiin, glögiä ja kunnon joululauluja, joissa lauletaan seimeen syntyneestä Jumalasta. 24 ihmistä paikalla (15% talojen asukkaista). Tämän päätteeksi sopii hyvin seimen teologia Jumalasta, joka on hiljaa. Kiitos, Ilkka.

    Liked by 1 henkilö

  2. Minua koskettaa melkeinpä eniten tuo kuva. Se on meidän Filippiinien-matkalta viiden vuoden takaa.Tallin eläimet ovat hyvin mielenkiintoisen näköisiä. Eläimiä kuin eläimiä, samapa tuo! Ja Jeesus-lapsi ja erityisesti hänen kapalonsa ovat sen verran yllättäviä, että Mariakin pystyy vain tuijottamaan.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.