Punainen vai vihreä? Ihan sama — Thaimaassa.

Täällä Thaimaassa menee silloin tällöin sormi suuhun värisymbolien kanssa. Me länsimaalaisethan olemme tottuneet siihen, että vihreä tarkoittaa ”kyllä” ja punainen  ”ei”. Mutta täällä värillä ei näytä olevan väliä — ei ainakaan tässä merkityksessä. 

Esimerkiksi takseissa on tuulilasissa valo, joka on joskus punainen ja joskus vihreä. Niiden merkitys on sama: jos valo palaa, taksi on vapaa. Valotekstissä kyllä lukee aina ว่าง, mutta kuinka moni turisti tietää, mitä se tarkoittaa? 

Joidenkin hissien ulkopuolella on sekä punainen että vihreä lamppu. Kun hissi tulee kohdalle ja punainen lamppu syttyy, kuvittelee että tähän hissiin ei ole asiaa. Mutta toisin on. Punainen valo tarkoittaa sitä, että hissi menee alas. Ei kun hetkinen, se taisi olla niin päin, että hissi menee silloin ylös. Ihan sama: hissiin saa kuitenkin mennä. 

Joissakin kulkuväylissä tai liukuportaiden edessä — jopa hätäpoistumistiessä — on punainen nuoli. Saako mennä vai ei? Kyllä saa, sitähän punainen valo tarkoittaa…

Ihan niin kuin liikenteessäkin: Ei ole väliä, onko lamppu vihreä vai punainen. Kun valo syttyy, saa lähteä liikkeelle…

yes-no.jpg