Ihana perintö

20181029_155757.jpg

Onpa taivaassa tarjona lapsillekin, jotka Jeesusta rakastavat,
kultakruunut ja valkeat vaattehetkin, harput joilla he soittelevat.

Puhdas kulta on tie, jota astelevat kera laulaen enkelien,
Karitsan siellä kasvoja katselevat, veriuhria syntisien.

Siellä istuvat elämän lähtehellä, elon leipää he nauttia saa.
Poiss’ on yö, poissa kuolema häiritsevä, siellä Jumala ain valistaa.

Siellä murheen ja surujen taukovi vuo, ikilohdutus virtaelee,
ylistystänsä autuas Herralle tuo, Hänen rinnoillaan lepäelee.  

 

Tämän vanhan lastenlaulun isäni isä opetti lapsilleen, ennen kuin lähti jatkosotaan. Hän oli jo ollut talvisodassa eikä ollut sitä murehtinut: hän oli koko ajan tiennyt palaavansa vielä kotiin perheensä luo. Mutta nyt oli edessä lähtö jatkosotaan, ja tällä kertaa hän ihmeellisesti tiesi, ettei paluuta olisi.

Mitä tekee mies, joka on lähdössä sotaan tietäen sydämessään, että tulee kaatumaan? Hän kutsui molemmat lapset luokseen ja opetti heille tämän laulun. Hän halusi varmistua, että lapset osasivat sen ulkoa. Sitten hän lähti – ja kävi niin kuin hän jo tiesikin: hän ei enää palannut.

Tämä kertomus on hyvin ihmeellinen. Kuulin sen vasta aikuisena. En edes tuntenut koko laulua ja nyt, kun olen sen opetellut, en pysty laulamaan sitä herkistymättä. Okei, en pysty laulamaan sitä ollenkaan, itkettää ihan liikaa.

Ei tämä ole surullinen vaan kaunis kertomus. Molemmat lapset saivat hyvän ja rikkaan elämän, ja heistä kasvoi suurisydämisiä ihmisiä. Tämän kertomuksen kauneus on siinä ajatuksessa, että mitä tekeekään ihminen, joka on lähdössä sotaan ja tietää kaatuvansa. Mikä on se kaikkein tärkein asia, jonka hän haluaa jättää lapsilleen?

Nämä lapset saivat ihanan perinnön, kallisarvoisimman, jonka ihminen voi saada. Ja näitten lasten tavoin moni muukin suomalainen on saanut aikaisemmilta sukupolvilta mahtavan perinnön – vaikka ei olisi perinyt rahaa tai omaisuutta pennin vertaa.

Kysymys:
Kuvitellaan, että sinulla olisi pieniä lapsia ja tietäisit lähtösi hetken koittavan pian, minkä asian sinä opettaisit heille?

Pyhäinpäivän terveisin Bangkokista,

Satu

20181029_155741.jpg