Luther-tarrana maailmalla. 

Istun palaverissa, jossa mietimme paikallisen kirkon edustajien kanssa, miten voisimme tavoittaa enemmän ihmisiä evankeliumille. Esille nousee ajatus kännykän pikaviestipalvelun käytöstä. ”Voisimme kehittää Luther-tarroja [eräänlaisia hymiöitä]”, sanoo yksi osallistujista. ”Sellaisia, joissa Luther levittää kristinuskon sanomaa.” 

Täällä Thaimaan luterilaisessa kirkossa Luther on läsnä. Totta kai, johan nimikin sitä edellyttää. Vähä katekismus on monen papin työhuoneen pöydällä. Lutherin kuva on kirkkojen seinillä. Yhden kirkon edustalla on pahvi-Luther.  

Reilu vuosi, ennen lähtöäni Bangkokiin, istuin toisenlaisessa palaverissa. Osallistuin silloin Kirkon kansainvälisen työn erityiskoulutukseen. Sen yksi opintokokonaisuus on nimeltään Luterilaisena maailmassa. Yritin silloin miettiä, miltä tuntuu olla luterilaisena maailmassa. En keksinyt. Kenties samalta kuin mitä on olla koivistolaisena maailmassa? Ei miltään.

Suomen evankelisluterilainen kirkko on kotikirkkoni. Siellä on juureni, sitä rakastan ja sitä haluan palvella — missä sitten asunkin. Mutta itse luterialisuus ei suoraan sanottuna tunnu miltään. Se ei ole identiteettini. En mieti: ”What would Luther do.”

Salaa toivon, että luterilaisena oleminen ei ole varsinainen identiteetin lähde kenellekään muullekaan täällä Thaimaassa. Sen sijaan toivon, että jokainen thaimaalainen voisi kirkossakin kokea olevansa thaimaalainen ja että jokaisen kristityn identiteetti olisi Taivasten valtakunnan kansalaisuudessa. Niin esimerkillinen mies kuin Luther ehkä olikin, kenties hänenkin tehtävänään on pienentyä ja Kristuksen kasvaa.

Entä ne Luther-tarrat? ”Ei sillä väliä! Kunhan Kristusta vain kaikin tavoin julistetaan!” (Fil. 1:18) 

luterilaisena-maailmassa.jpg