Kivimiesten morsiamet yllättivät somen

20180902_142829

Jos et ole Facebookissa etkä Twitterissä, et kenties vielä tiedä, että Thaimaasta on löytynyt Helsingin rautatieaseman kivimiesten morsiamet. Bongasin nämä kivinaiset pari päivää sitten naapuritalon kattoterassilta ja tein siitä pari postausta. Pelkästään Twitterissä kuva on tavoittanut kuluneen vuorokauden aikana jo 60 000 käyttäjää.

Siispä laitan vielä tähän Thaimaan rajalla -blogiimme tekstin, jonka olen kirjoittanut Lähetysseuran Kaakkois-Aasian Facebook-sivulle:

Onko Kivimiehillä salarakkaat Thaimaassa?

Reilut sata vuotta sitten Emil Wikströmin suunnittelemat Lyhdynkantajat, paremmin tunnettu Kivimiehinä, löysivät tiensä Helsingin rautatieasemalle. Nyt on paljastunut, että Kivimiehillä on salarakkaat Thaimaassa! Kivileidit patsastelevat Bangkokissa, erään tornitalon 22:n kerroksen kattoterassilla. Taloyhtiön mukaan ne ovat olleet siellä jo kymmenisen vuotta.

Toisin kuin kivimiehet Suomessa, kiviset naiset eivät ole graniittia vaan ilmeisesti lasikuitua. Hiustyylikin on lähempänä muinaisen Egyptin muotia kuin körttitukkaa. Korkeutta näillä naispatsailla on alle kolme metriä.

Suomalaisten kivimiesten mallina kerrotaan olleen visavuorelainen torppari Jalmari Lehtinen. Mutta kuka tai mikä oli kivinaisten malli? Onko kyseessä peräti plagiaatti? Jalmarin ei tiedetä käyneen Bangkokissa. Talon on rakennuttanut AP Thailand -niminen yhtiö. He vastasivat sähköpostikyselyyni nopeasti, mutta eivät osanneet kertoa patsaiden historiasta mitään. Taiteilija Wikströmin perikuntaa asia voisi kiinnostaa.

– – –

On aina yhtä yllättävää huomata, mikä sosiaalisessa mediassa kiinnostaa ja mikä ei. Se toki tiedetään, että maahanmuuttoon ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista saa helposti kohun aikaiseksi. Mutta että tällaiset parimetriset patsaat bangkokilaisen kerrostalon katolla? Tai tarkemmin ajateltuna… mikä ettei. Onhan tässä jollakin tavalla läsnä molemmat elementit.

Mistä saataisiin kivinaisille viisumit Suomeen?

Ilkka Koivisto

 

Näyttökuva 2018-9-3 kello 13.13.18