Hanoi — 5 miljoonaa moottoripyörää Punaisen joen varrella.

Tein Sadun kanssa kuluneena viikonloppuna pienen irtioton arjen rutiineista. Valitsimme matkakohteeksi Vietnamin. Matkakohteen valintaan oli järkiperusteet. Ensinnäkin, en ollut vielä etsinyt Vietnamista yhtään geokätköä. (Nyt olen löytänyt geokätkön 32 maasta.) Toiseksi, Hanoihin lentää alla kahdessa tunnissa. No niin, eivätköhän nämä riitä perusteluiksi.

Hanoi on painajaismainen kaupunki jalankulkijalle. Jos aikoo odottaa, kunnes tien voi ylittää turvallisesti, siihen ei 14 vuorokauden viisumi riitä. Ajoneuvoja tulee katkeamattomana virtana jokaisesta suunnasta. Hanoissa on reilut 7 miljoonaa asukasta ja 5 miljoonaa moottoripyörää tai skootteria!

Taksilla — jos sellaisen onnistuu löytämään — voi toki liikkua mukavammin. Mutta jos ei ole tarkkana, taksimatka voi tulla kalliiksi. Kun taksi oli kuljettamassa meitä läheiseen puistoon, kuljettaja sanoi kesken matkan, että puisto on muuten kiinni. Satu aavisti heti, että nyt on meneillään jotain hämärää. Hän tarkisti netistä, että puisto on auki. Kuljettaja olisi tietenkin vienyt meidät johonkin sukulaistensa kohteeseen.

Tuon ”suljetun” puiston portilla taksi sitten pysähtyi ja näytti taksamittarin lukemaa. Yhteensä 490000 dongia. Mittari oli asetettu niin, että tuhansia erottava pilkku ei näkynyt! Kuljettaja yritti pokkana veloittaa meiltä kymmenkertaisen summan. ”Nyt on vapaapäivä, siksi hinta on tänään korkeampi”, kuului perustelu. Lopulta hän tyytyi ottamaan vastaan oikean summan: 49000 dongia (noin pari euroa).

Nollien kanssa on vaikeaa. Dongit muuttuvat euroiksi, kun pudottaa pois neljä nollaa, jakaa kolmella ja lisää summaan noin 10 %. Ei ihme, jos turisteja on houkuttelevaa yrittää huijata.

Lisää juttua kuvateksteissä.

DSC08333
Katunäkymä hotellimme edestä.
DSC08346
Jostain kumman syystä naismotoristien muotitakki on tämäntapainen kukkakuosinen kokovartalo-jokin.
DSC07940
Satu ihastui lampetteihin.
DSC07920
Enkeleitä matkalla.
DSC08280
Tähti ja työkalut.
DSC08315
Sunnuntai-iltapäivänä puistokävelymme pysähtyi viiden metrin välein. Niin lapset ja nuoret kuin vähän vanhemmatkin pyysivät, josko voisimme puhua heidän kanssaan pari minuuttia englantia. ”Hello, can you speak English with me?” Ajattelimme kokeilla samaa Bangkokissa. ”Sawatdee kap, voitko puhua kanssani viisi minuuttia thaita?”
DSC08208
Hanoin idylliä.
DSC07977
Yksi erikoisimpia kokemuksia oli vesi-nukketeatteri — täpötäydelle yleisölle! Näimme ilmeisesti Vietnamin historian 50 minuutissa. Ehkä parasta tässä oli musiikki. Todella taitavat soittajat ja laulajat.
DSC08261
Illan päätteeksi nautimme aterian hotellimme kattoterassilla. Kuvassa näkyy Hanoin kuuluisa punainen silta.