Luolapoikien lempiruoka suomalaisittain

Median mukaan yksi thaimaalaispojista olisi vielä luolassa ollessaan ilmoittanut haluavansa syödä paistettua basilikakanaa heti vapauduttuaan.

Basilikakana, phat kaprau kai, on helppo ja nopeasti valmistuva ruoka, johon tarvitaan vain muutama raaka-aine. Kehitin siitä suomalaisen version.

DSC06523

Tarvikkeet (2:lle):
300 g broilerin jauhelihaa
jasmiiniriisiä
1 kananmuna / ruokailija
pieni punainen sipuli
3 isoa valkosipulinkynttä tai 6 pientä
muutaman sentin pätkä punaista chiliä
1 nippu tai ruukku basilikaa / thai-basilikaa

Kastike:
4 rkl soijakastiketta
1 rkl vettä
1 tl sokeria

Laita riisi kiehumaan. Paista 1 kananmuna / ruokailija ja yritä pitää lämpimänä.

Hakkaa valkosipuli ja leikkaa chili pikkuriikkisiksi paloiksi. Puolita punasipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Nypi basilikasta lehdet. Sekoita kastike hyvin, niin että sokeri liukenee.

Kuumenna loraus öljyä wokissa tai pannulla. Lisää siihen sipulit, chilit ja valkosipuli. Paistele pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää broilerin jauheliha ja jatka paistamista koko ajan sekoittaen. Pannun tulee olla kuuma. Kun broileri alkaa olla irtonaista mutta ei vielä täysin kypsää, lisää kastike. Sekoittele, kunnes broileri on kypsää eikä enää kovin vetistä. Tarkoitus ei ole tehdä kuivia muruja, mutta lientä ei myöskään tulisi olla paljon. Ota wokki pois liedeltä ja maistele. Lisää soijaa tarpeen mukaan. Ruoan tulee olla melko suolaista, sillä se tarjoillaan suolattoman jasmiiniriisin kanssa. Riisi laimentaa ruoan tehokkaasti.

Kun maku on kohdallaan, lisää melkein kaikki basilikanlehdet. Jos lehdet ovat kovin hentoisia, älä laita pannua enää liedelle, muuten lehdet lötsähtävät liikaa. Alkuun näyttää siltä, että lehtiä on paljon, mutta nuupahtaessaan ne kutistuvat kyllä.

Laita pikkukipon avulla joka lautaselle kaunis keko kypsää riisiä. Lisää riisin päälle paistettu kananmuna ja viereen basilikakanaa. Koristele lopuilla basilikanlehdillä. Lisäksi sopii esim. raikas kurkku.

DSC06583

Vinkkejä:

  • Thaimaalaisittain paistetut kananmunat ovat reunoiltaan ruskeita ja rapeita. Ne paistetaan runsaassa öljyssä, siis puoliksi uppopaistetaan, ja öljy on kuumaa, joten ne paistuvat hyvin nopeasti. Keltuaisen voi jättää siihen kypsyysasteeseen kuin itse haluaa.
  • Jos haluaa annokseen lisää tulta ja Thaimaata, jokaiselle ruokailijalle voi antaa pikkukipon, jossa on phrik namplaa -kastiketta. Se valmistetaan sekoittamalla kalakastikkeeseen chili- ja valkosipuliviipaleita sekä tiraus limeä.
  • Jos taloudestasi löytyy kalakastiketta, osterikastiketta, tummaa soijakastiketta, Maggi-maustekastiketta tai Golden Mountain -kastiketta, niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää tässä reseptissä. Korvaa osa soijasta niillä. Kastikkeesta tulee mielenkiintoisimman makuinen, jos käyttää 3 – 4:ää erilaista maustekastiketta.
  • Reseptien muokkaaminen omaan kulttuuriin sopivaksi on ehdottomasti ok, kunhan osoittaa valistuneisuutensa sillä, ettei kutsu muokattua reseptiä enää alkuperäisellä nimellä. Tämä ei siis ole phat kaprau kaita vaan ”thai-vaikutteista basilikakanaa”.

Hyvää ruokahalua!