Lähetystyö. Tuo kiusallinen sana. 

”Me emme tee lähetystyötä.” Moni kristillinen järjestö sanoo näin — ja syystäkin. Jos lähetystyö ei ole osa työtä, miksi väittää muuta. Miksi turhaan menettää sellaisia tukijoita, joille lähetystyö on yhtä kuin miekkalähetys tai Raamatulla päähän lyöminen.  

Erikoiseksi asian tekee se, että joillekin kristillisille järjestöille virke ”emme tee lähetystyötä” on lähes osa identiteettiä. Se, mitä järjestö ei tee, on joskus jopa tärkeämpää kuin se, mitä järjestö tekee. Niinpä jo esittäytyessä saatetaan kiirehtiä sanomaan, että mehän emme sitten ole mikään lähetysjärjestö. Se tarkoittaa. ”Älä pelkää, meihin voi luottaa. Meidän kauttamme ilosanoma ei taatusti etene.” 

Valitettavasti myös lähetystyötä avoimesti tekevistä järjestöistä joskus väitetään, että ne eivät tee lähetystyötä. Korjasin itse kerran tällaisen väitteen eräässä Facebook-keskustelussa. Mielestäni on parempi puhua totta silläkin uhalla, että joku pettyy siihen, että lähetysjärjestö onkin lähetysjärjestö tai että kristillisellä arvopohjalla toimivalla järjestöllä onkin kristillinen arvopohja. 

Entä kirkko? Voiko kirkko sanoa, että ”me emme tee lähetystyötä”? Ei aivan, mutta asian voi onnistuneesti kiertää, kuten seuraavassa esimerkissä: ”Kirkkona meillä on vain kaksi tehtävää: lohduttaa ja rohkaista.” Tehtävät ovat keskeisiä, mutta silti on pakko kysyä: Siinäkö kaikki? Ei mitään muuta tehtävää? 

Jeesus puhui melko painokkaasti myös kastamisesta ja opettamisesta. On selvää, että kirkon tulee rakastaa ja armahtaa, rohkaista ja lohduttaa. Mutta kirkolla ja sen lähetysjärjestöillä on näiden lisäksi jokin aivan erityinen tehtävä.

Kutsuisin sitä lähetystyöksi. Siitä kannattaisi, kaiken uhallakin, puhua ihan rohkeasti.