Takana 6 kuukautta. Mitä olen oppinut?

Vain vähän aikaa sitten kirjoitin Thaimaan rajalle: ”Takana 6 viikkoa. Mitä olen oppinut?” Kuin hujauksessa nuo viikot ovat muuttuneet kuukausiksi. Siis puoli vuotta Thaimaassa! On korkea aika katsoa rohkeasti menneisyyteen. 

1. Oppi numero yksi on siis se, että aika rientää. Seuraavat puoli vuotta menevät todennäköisesti yhtä nopeasti. Ja sitä seuraavat. Ainoa varma asia elämässä on menneisyys ja tämä hetki. Niistä kannattaa pitää kiinni.

2. Kolmen kuukauden kielikouluni loppui vähän aikaa sitten. Niin hyvä kuin kielikoulu olikin, siellä tehdään mielestäni yksi asia väärin: kirjaimet opetetaan vasta 3 kk opiskelun jälkeen. Ajattele, jos opiskelisit vaikka ruotsin kieltä, mutta sinulla ei olisi hajuakaan, miten kuulemasi sanat kirjoitetaan.

3. Kielestä puheen ollen: kävin ensimmäisellä työmatkallani Laosissa pari päivää sitten. Laosin pääkaupunki Vientiane on Bangokiin verrattuna tuppukylä. Kaikkialla oli hiljaista, lähinnä muutamia turisteja käveli kadulla. Missä kaikki ovat? Vientiane on kuitenkin lähes miljoonakaupunki. 

4. Täällä Bangkokissa repussa on aina oltava vähintään yksi varapaita. Ilma on tähän aikaan vuodesta niin kuuma, että jo parin sadan metrin kävelyn jälkeen paita on märkä. Voisi tietenkin yrittää opetella kävelemään vähän hitaammin. 

5. Työtä ja matkoja on tuleville viikoille jo niin paljon, että on pakko ruveta suunnittelemaan ajankäyttöä, jotta kaikki pallot pysyisivät ilmassa ja myös lepoon jäisi aikaa. Paperihommiin menee yllättävän paljon aikaa. 

6. Hankimme vasta vähän aikaa sitten kotiimme tv-boksin. Se oli hyvä päätös. Opimme kieltä ruokaohjelmista, mainoksista ja erityisesti saippuaoopperasta บุพเพสันนิวาส. Nimi viittaa pariskuntaan, joka buddhalaisen uskomuksen mukaan oli yhdessä jo edellisessä elämässään. 

7. Ikävä on äitiä, Kärtner-juustoa, Fazerin Alku-puuroa, vadelmia, västäräkkejä, koivun lehtien tuoksua, rantasaunaa, järveä, metsää, peltoja ja viileitä lenkkipolkuja. Niin ja olisihan Elli-koiraakin kiva nähdä. 

Näyttökuva 2018-4-22 kello 21.20.41.png