Pelon maantiede ja punainen Fanta

20180422_090814.jpg

Thaimaa on punaisen Fantan suurkuluttaja. Harvemmin sitä kuitenkaan juodaan. Kuva on kotitalomme läheltä, yhdestä Thaimaan monista henkien taloista.

Täällä Thaimaassa palvotaan ja pelätään henkiä. Tapa, jolla ihmiset kunnioittavat henkiä, on kaunis, mutta pelkoa on joskus vaikea käsittää. Esimerkiksi thaikielen opettajamme lähes vapisi pelosta kuvaillessaan kansanbuddhalaisuuteen liittyviä henkiä ja näyttäessään niiden kuvia. Myönnän, että eivät ne kaikki kovin kauniita olleet.

Ei tuo pelko ole vierasta suomalaisessa hengellisyydessäkään. Uusin mörkö taitaa olla sukupuolineutraaliuden henki. Kun sellainen henki ilmestyy, silloin ei enää erota, kuka on tyttö ja kuka poika. Se on pelottavaa. Myös minusta on löydetty vaikka mitä henkiä. Eräs amerikkalainen matkasaarnaaja löysi minusta manipuloinnin hengen. Hän ei onnistunut ajamaan sitä ulos, mikä oli ehkä ihan hyvä asia. Näin viestinnän ammattilaisena on eduksi, jos edes jotenkin pystyy vaikuttamaan ihmisiin.

Mutta ehkä vieläkin pelottavampia henkiä siellä koti-Suomessa ovat maallistumisen henki ja uskonnollisuuden henki. Näitä kahta henkeä pitää jokaisen kirkossa kävijän pelätä. Maallistumisen henki tuo maailman kirkkoon. Se on paha asia, koska kirkon pitää olla turvallinen kupla, erillään maailmasta. Uskonnollisuuden henki puolestaan viekottelee pahaa aavistamatonta kirkkokansaa noudattamaan liturgisia kaavoja ja traditioita. Vapaiden suuntien kaavat ovat paljon parempia.

Miten voi elää, jos täytyy pelätä sekä maallistumista että hengellistymistä, sekä näkyviä että näkymättömiä, sekä tuttua että tuntematonta? Kaiken lisäksi on pelättävä tätä uutta sukupuolineutraaliuden henkeä, joka saa minutkin nyt epäilemään, että olenkohan ollenkaan tosimies, kun näin rohkeasti kirjoitan pelosta.