On ok muuttaa mielensä

Chattailin pari iltaa sitten ystäväni kanssa. Puhuimme siitä, olisiko noloa, jos messenger-viestejämme tai nettihistoriaamme julkaistaisiin jossakin. Minä olin sitä mieltä, että minulla ei ole mitään salattavaa, joten ei olisi noloa. En esitä yhdelle yhtä ja toiselle toista. Ystäväni taas totesi, että kyllä nolottaisi. Perustelut olivat: hän on omasta mielestään ajatellut monista asioista aikaisemmin niin hölmösti, että kyllä hävettäisi, jos joku kaivaisi ne muinaiset mielipiteet esiin jostain internetin uumenista. 

En ollut uskoa korviani. Ihmiset elävät nykyään pitkään, ja tiedon määrä lisääntyy koko ajan. Totta kai ihminen muuttaa mielensä monta kertaa elämänsä aikana, eikös se ole itsestään selvää? Ihmettelin asiaa paremmalle puoliskollenikin – ja yllättäen hän ymmärsi ystävääni täysin. Hän selitti, että jotkut aikaisemmat mielipiteet vaan näyttävät tästä hetkestä katsottuna niin tyhmiltä, että kyllä nolottaa! 

Päätin kaivaa läppärin esille ihan vain kirjoittaakseni: lopettakaa, hyvät ihmiset, HETI! Ihmisen elämä on jo muutenkin ihan riittävän haasteellista, täytyykö sitä vielä taakoittaa turhalla häpeällä? Mitä noloa siinä on, että ihminen muuttaa mielipiteitään sitä mukaa, kun saa lisää tietoa ja elämänkokemusta? Niinhän sen juuri kuuluu mennäkin. Uusien ajatusten omaksuminen on merkki älykkyydestä, henkisestä joustavuudesta ja terveestä nöyryydestä. On pikemminkin noloa, jos ihminen ei suostu muuttumiseen.

Kuvitelkaa nyt: kumman kanssa olisitte mieluummin naimisissa, tyypin, joka ajattelee vielä seitsemänkymppisenä joka asiasta täsmälleen samalla tavalla kuin kaksikymppisenä, vai tyypin, joka on koko tuon ajan ollut avoin, oppinut uutta ja korjannut mielipiteitään tarpeen mukaan? Ensimmäinen vaihtoehto kuulostaa ainakin minun korviini suorastaan painajaismaiselta.

Olen kuin Ikean mainos: on ok muuttaa mielensä. Maan sisältä kurkisteleva nuppu ei ole hävettävä ja tyhmä siksi, että se näyttää nyt erilaiselta kuin kuukauden päästä. Eikä kirjosiepon untuvikko ole nolo tapaus siksi, että se tulee muuttumaan vielä monta kertaa.

Ei mulla muuta. Nauttikaahan, ihmiset, kasvun ihmeestä – joka tasolla!

30704125_10214660229252348_8148474441450389504_nNolo ja tyhmä? 

 

Kuva: Aretta Kolkki