Paljonko maksatte, jos toimitan hänet teille?

LRG_DSC02060.JPG

Jeesuksen kuoleman yhteydessä puhutaan lunastuksesta. Mutta lunastuksen selittäminen onkin vaikeaa. Rippikoulussani opetettiin, että saatanalla oli aikanaan ihmiskunta hallussaan — kunnes Jumala päätti ostaa ihmiset takaisin itselleen. Ihmiskunnan hintana oli Jeesus. (Näin opettavat myös mm. kirkkoisät Origenes ja Gregorios Nyssalainen.)

Ne, jotka ovat sitä mieltä, että eihän Jumalan tarvitse saatanalle mistään maksaa, mutta haluavat silti pitää kiinni lunnasrahojen ajatuksesta, ehdottavat, että maksun saaja olikin Jumala. Mutta tämä ajatus on yhtä järjetön. Miksi Jumala maksaisi itselleen?

Kaupankäynnin sanaston sovittaminen pääsiäisen tapahtumiin on ongelmallista. Jumala nimittäin ei käy kauppaa. Jumala ei myöskään tarvitse lahjuksia tai hyvityssakkoja ”lepyttämään” omaa vihaansa ihmiskuntaa kohtaan. Kirkkoisä Athanasios jopa väittää: ”Kristus tuli, jotta hänet voitaisiin surmata!” Millaista mahtoi olla taivaassa ennen inkarnaatiota, jos Isä ehkä jo monen tuhannen vuoden ajan oli ollut näin vihainen?

Jumala ei käy kauppaa. Vain ihminen käy Jumalalla kauppaa. Juudas kävi Jumalalla kauppaa. Joka myy tyttöjä vaimoiksi ja poikia prostituutioon, käy Jumalalla kauppaa, sillä jokainen ihminen on Jumalan kuva. Se joka saattaa toisen huonoon valoon vain parantaakseen omaa asemaansa, käy Jumalalla kauppaa. Saarnanainen tai -mies, joka lupaa ihmeparantumisia, käy Jumalalla kauppaa. Kansalainen, joka lupaa toimittaa seurakuntansa pastorista paljastusjutun, käy Jumalalla kauppaa.

Paljonko maksatte, jos toimitan hänet teille? Juudaksen kauppa epäonnistui. Simon-noidan yritys ostaa Paavalilta Pyhää Henkeä epäonnistui. Jokainen Jumala-kauppa on tuomittu epäonnistumaan.

Tässä on pääsiäisen sanoma on: Kauppa on kiinni, kaikki on lahjaa.