Pankkikortit eivät ole rehellisiä ihmisiä varten.

Näyttökuva 2018-3-23 kello 23.05.14.png

Sadulta varastettiin muutama päivä sitten luottokortti. Alle tunnin kuluessa varkaudesta tililtämme oli kadonnut 2000 euroa, neljässä eri (kalliissa) merkkiliikkeessä tehtyjen ostosten kautta.

Mutta… pankkikortissahan on turvakoodi, miten ihmeessä varas sai sen selville? Ei mitenkään. Eikä tarvinnutkaan. Minulle näytetystä turvakameran nauhasta kävi ilmi, että kauppias ei vaatinut asiakkaalta (siis varkaalta) sen enempää turvakoodia kuin henkilöllisyyspapereita. Pelkkä kömpelö allekirjoituksen väärennös kuittiin riitti. Sama kävi kaikissa neljässä liikkeessä.

Vietimme yhden illan Thaimaan poliisiasemalla ja teimme luottokorttiyhtiötä ja pankkia varten erilaisia ilmoituksia. Uskomme, että menettämämme rahat korvataan meille joskus. Vaivaa ja mielipahaa ei tietenkään voi korvaa.

Toinen ongelma seurasi siitä, että myös verkkopankin avainlukulista varastettiin. Sillä ei tietenkään tee mitään, koska varkaalla ei ole verkkopankkitunnuksia. Mutta Satu tarvitsee avainlukulistaa, koska ilman sitä ei voi tunnistautua suomalaisten viranomaisten verkkosivuilla! Ei poliisin, ei pankin. Ei ole mahdollista myöskään pyytää pankilta uutta avainlukulistaa, koska tätä varten täytyisi kirjautua pankin verkkosivuilla, ja kirjautumiseen tarvitaan — niin: avainlukulistaa! (Sitä vanhaa.) Tarvitaan siis kokonaan uusi verkkopankkitunnus, ja sellaisen saa pankista.

Onneksi meillä onkin Suomessa luottohenkilö, ja olemme varta vasten tehneet hänelle asianajovaltakirjan. Ystävällämme on oikeus edustaa meitä Suomessa lähes kaikissa mahdollisiissa asioissa eri viranomaisten kanssa. Paitsi että ei tässä. Pankki ei suostu luovuttamaan hänelle uutta verkkopankkitunnusta. Meidän pitäisi itse pistäytyä konttorissa hakemassa se. (Jos joku ei tiedä, niin asumme Bangkokissa.)

On hassua, että pankkikorttien suojauskäytäntö on näin retuperällä, mutta kun retuperästä aiheutunutta vahinkoa yritetään korjata, turvatoimet ovat kohtuuttomat. Varas voi huoletta ohittaa tunnusluvun näpyttelyn. Riittää, että hän hymyilee ystävällisesti ja selittää, että kortin siru on vähän huonossa hapessa. Mutta rehellinen ihminen, jolla on sekä henkilöllisyyspaperit että virallinen lupa hoitaa pankkiasioitamme, onkin sitten pankin mielestä turvallisuusriski.

Tämän jutun kuvituskuvana on kuvakaappaus bangkokilaisen tietokoneliikkeen turvakamerasta. Valitsin tarkoituksella freimin, jossa varkaan kasvot eivät näy. Alkuperäinen nauha on täkäläisellä poliisilla — se riittää.

One comment

  1. Jotta kukaan läheinen ei turhaan huolestuisi, täytyy varmaan lisätä, että täällä on nyt hyvä mieli ja kaikki asiat hoidossa. Olemme saaneet hyvää palvelua poliisilta ja pankilta, ja kaikki järjestyy. Matkustan Suomeen kahden kuukauden päästä, ja sitten saan avainlukuasiankin kuntoon.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.