Teologia ei saa olla länsimainen kupla.

Joukko suomalaisia on paraikaa lähetyskonferenssissa Tansaniassa. Osa kirkon työntekijöistä on tästä nyrpeitä. Mitä hyötyä on osallistua johonkin maailmanlaajaan konferenssiin, sillä paras teologinen tietohan on jo meillä täällä pohjolassa? Meillä on jo Lutherin Katekismus ja lukemisesta enemmän tykkäävälle Karl Barthin monituhatsivuinen Kirkon dogmatiikka. Voisiko muka jollakin afrikkalaisella tai aasialaisella ”teologilla” olla meille jotakin annettavaa? Voiko Nasaretista tulla mitään hyvää?

Niin kauan kuin elämän keskeisin kysymys on ”What’s in it for me?” lähetyskonferensseista tuskin on paljon hyötyä. Mutta kun teologia nyt vaan sattuu olemaan jotakin olennaisesti enemmän. Teologian ytimessä on Jumala, joka haluaa tehdä itsensä tunnetuksi koko maailmalle, ei vain minulle tai minun seurakunnalleni. Jumala ei ole ”for me” vaan ”for the world” -Jumala, lähetyksen Jumala.

Lähetys ei tietenkään tapahdu ilman vuorovaikutusta. Mutta jokin tässä vuorovaikutuksessa pelottaa. Tutustuminen muualla tehtävään teologiaan, toisiin kulttuureihin ja toisten ihmisten kokemuksiin Jumalasta voi hämmentää. Miten jollakulla toisella voi olla samasta Jumalasta niin erilainen kokemus? Eikö länsimainen valkoisen miehen teologia olekaan sitä ainoaa oikeaa teologiaa?

Vuorovaikutus — ja siis lähetys — edellyttää, että tunnen sekä oman teologiani että edes vähäsen vastaanottajan kulttuuria ja vastaanottajaa yksilönä. Muuten puhun tuuleen. Aika moni huipputeologi puhuu tuuleen, sillä tuskin aina edes toiset teologit ymmärtävät häntä. On myös luotettava siihen, että Pyhä Henki toimii muuallakin kuin omassa kirkossani. Tämä on radikaali ajatus, monelle liian radikaali.

Lähetyksen kannalta teologia ilman vuorovaikutusta on yhtä huono asia kuin vuorovaikutus ilman teologiaa. Vuorovaikutus teologien kesken tuntuu olevan erityisen haastavaa.

20180311_093452
kuva kotitalomme edestä